Business & Finance Τρίτη 29/11/2022, 19:47
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έριξαν τις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έριξαν τις αποδόσεις του ευρώ

Σε πτώση επέστρεψαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ από τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Ισπανία έδειξαν υποχώρηση για αυτό το μήνα, ισχυροποιώντας τις προσδοκίες των αναλυτών ότι τα χειρότερα ενδεχομένως να έχουν παρέλθει για την περιοχή. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία έδειξαν αποκλιμάκωση στο 10% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από το 10,4% του Οκτωβρίου αλλά και το 11,3% που είχαν προβλέψει αναλυτές. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 12 μονάδες βάσης στο 1,87% για να επιστρέψει εν συνεχεία στο 1,92%. Η απόδοση του διετούς αποκλιμακώθηκε εννέα μονάδες βάσης στο 2,08%.

Αντίστοιχα, η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ισπανία έδειξαν ότι περιορίστηκαν στο 6,8% το Νοέμβριο χαμηλότερα από την πρόβλεψη για 7,4% και το 7,3% του Οκτωβρίου. «Η αγορά βρίσκεται ήδη σε ένα κλίμα που υποχωρεί πολύ δυναμικά κάθε φορά που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι καλύτερα του αναμενομένου», αναφέρει ο αναλυτής της Nordea, Jan von Gerich.  

H απόδοση του ισπανικού 10ετούς περιορίστηκε επτά μονάδες βάσης στο 2,33%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού διαμορφώθηκε στο 3,8% με πτώση επτά μονάδων βάσης και με το spread έναντι των γερμανικών να παραμένει σταθερά κάτω από το όριο των 200 μονάδων βάσης, στις 190. 

Να σημειωθεί ότι το κόστος δανεισμού στη σημερινή δημοπρασία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών μηνών. Η Ρώμη άντλησε 4,25 δισ.ευρώ από την έκδοση δύο ομολόγων – εκ των οποίων το ένα 10ετές με λήξη το 2033 και με απόδοση στο 3,96%, που είναι η χαμηλότερη από τον Αύγουστο.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σχεδόν στάσιμη στο 4,25% με το spread στις 224 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 3,20%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 22 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr 
 
  
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News