Business & Finance Παρασκευή 25/11/2022, 19:26
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανοδική διόρθωση στις αποδόσεις – Πτώση για την εβδομάδα

Ομόλογα: Ανοδική διόρθωση στις αποδόσεις – Πτώση για την εβδομάδα

Απότομα διεκόπη στη σημερινή συνεδρίαση το ράλι των τιμών στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, εν μέσω περιορισμένου όγκου συναλλαγών. Ωστόσο, οι αποδόσεις έκλεισαν το πενθήμερο με πτώση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. 

Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων σημείωσαν σημαντική πτώση το Νοέμβριο, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για αποσυμπίεση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, δίδοντας το σήμα στην Φέντεραλ Ριζέρβ για να μειώσει την αύξηση των επιτοκίων της στις 50 αντί 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, μία κίνηση που προφανώς θα συμπαρασύρει και την ΕΚΤ. «Είχαμε ένα πολύ ισχυρό ράλι των τιμών κρατικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα, επομένως οι συναλλασσόμενοι πήραν μία ανάσα καθώς είδαν την τάση να ξεφεύγει στην υπερβολή», αναφέρει ο Πιτ Χέινς Κρίστιανσεν της Danske Bank. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε στη συνεδρίαση 13 μονάδες βάσης στο 1,97%, ενώ για την εβδομάδα κατέγραψε πτώση περίπου πέντε μονάδων βάσης. Στη διετία, η απόδοση ενισχύθηκε οκτώ μονάδες βάσης στο 2,18%, με την αντιστροφή της καμπύλης να συνεχίζεται, καθώς η διαφορά απόδοσης μεταξύ των διετών και των 10ετών γερμανικών παρουσιάζει τη μεγαλύτερη διεύρυνση από το 1992, σημάδι επικείμενης ύφεσης.

Ο Κρίστοφερ Ρίγκερ της Commerzbank εκτιμά ότι πρόκειται για σημάδι ότι η ΕΚΤ θα κάνει παύση των επιτοκιακών αυξήσεων ή ακόμη και να προχωρήσει σε μείωση το επόμενο έτος. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για περισσότερο χρόνο απ΄όσο έχει προβλέψει η αγορά. Σημειώνει δε, ότι η αντιστροφή της καμπύλης των γερμανικών ομολόγων δεν είναι τόσο αξιόπιστος παράγοντας για προβλέψεις όσο είναι στις ΗΠΑ, επειδή λαμβάνει υπόψη και τις αποκλίσεις μεταξύ των δύο οικονομιών. 

Στρατηγικοί αναλυτές της Societe Generale προβλέπουν ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα επιστρέψει σε άνοδο και θα κλείσει στο 2,5% στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2023. Σημειώνουν ότι παρότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί στις ΗΠΑ, δεν έχει ακόμη επιβραδυνθεί στην Ευρώπη. Η SocGen προέβλεψε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια στο 3% έως το Μάιο του 2023 από το 1,5% σήμερα και θα τα διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο έως τα τέλη του 2024. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 21 μονάδες βάσης στο 3,88% στη σημερινή συνεδρίαση, παρότι στην εβδομάδα υποχώρησε δύο μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς τσίμπησε στο 4,16% με το spread στις 221 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία επέστρεψε στο 3,24% με όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 24 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News