Business & Finance Πέμπτη 24/11/2022, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε ελεύθερη πτώση οι αποδόσεις μετά τα πρακτικά της Fed

Ομόλογα: Σε ελεύθερη πτώση οι αποδόσεις μετά τα πρακτικά της Fed

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ και στον «πυρήνα» και στην περιφέρεια, έχοντας ως σημείο αναφοράς το ράλι των τιμών των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στη συνεδρίαση της Τετάρτης και τα πρακτικά της Φέντεραλ Ριζέρβ από την τελευταία συνεδρίασή της που έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της είναι στην πλειοψηφία τους λιγότερο επιιθετικοί απ΄ό,τι αναμενόταν. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρέθηκε στο 4,05% στο χαμηλότερο επίπεδο 12 εβδομάδων, με το spread στις 224 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία η απόδοση βούλιαξε στο 3,11%, με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ωστόσο να περιορίζεται μόλις στα 14 εκατ.ευρώ. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε 13 μονάδες βάσης στο 3,67% με το spread έναντι των γερμανικών στις 182 μονάδες βάσης, ενώ στην ισπανική 10ετία το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο 2,79% κατά 11 μονάδες βάσης. 

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε οκτώ μονάδες βάσης στο 1,84%, διολισθαίνοντας μάλιστα προς στιγμή στο 1,81%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Οκτωβρίου. 

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετών και διετών γερμανικών διευρύνθηκε ξανά, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2008, γεγονός που αντανακλά την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια με ταχύ ρυθμό τους επόμενους μήνες, αλλά για παρατεταμένο διάστημα, καθώς προσπαθεί να βρει μία ισορροπία ανάμεσα στην τιθάσσευση του πληθωρισμού και τη θωράκιση της οικονομίας από την ύφεση. 

Η αντιστροφή της καμπύλης των γερμανικών αποδόσεων είναι ήδη η πιο έντονη από τα μέσα του 2008, ένδειξη ότι η ύφεση πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Το spread διαμορφώθηκε στο -26, έχοντας διευρυνθεί 46 μονάδες βάσης μόνο το Νοέμβριο, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το Μάιο του 2000.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς περιορίστηκε επτά μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Τετάρτης – σήμερα η αμερικανική αγορά έμεινε κλειστή λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών – στο 3,68%. Το Νοέμβριο έχει υποχωρήσει 37 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το Μάρτιο του 2020. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News