Business & Finance Τετάρτη 23/11/2022, 21:46
ΑΓΟΡΕΣ

Οι επενδυτές επιστρέφουν στα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα – Πόλος έλξης οι υψηλές αποδόσεις

Οι επενδυτές επιστρέφουν στα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα – Πόλος έλξης οι υψηλές αποδόσεις

Oι επενδυτές επιστρέφουν στην ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων μετά από ένα από τα πιο ταραχώδη έτη στην ιστορία, με πόλο έλξης τις ιδιαίτερα παχυλές αποδόσεις και τις ελπίδες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιβραδύνουν και ενδεχομένως θα σταματήσουν σύντομα τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις. 

Τα επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούν σε εταιρικό χρέος ευρώ υψηλής διαβάθμισης διαπιστώνουν μεγάλες εισροές επί τέσσερις συναπτές εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Lipper, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. Οι καθαρές εισροές έφθασαν τα 1,17 δισ.δολάρια στη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 9 Νοεμβρίου, πρόκειται για το υψηλότερο εβδομαδιαία ποσό στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Αντίστοιχη εικόνα δίδουν και τα στοιχεία από τη BlackRock, καθώς καταγράφηκαν εισροές ύψους 3,62 δισ.δολαρίων σε διαπραγματεύσιμα προϊόντα της τις τελευταίες 30 ημέρες έως τις 17 Νοεμβρίου. Ο κολοσσός διαχείρισης ενεργητικού σημειώνει ότι πρόκειται για μία αξιοσημείωτη αύξηση των επενδύσεων σε εταιρικά ομόλογα του ευρώ που ξεπέρασε τις αντίστοιχες ροές προς τα κρατικά ομόλογα. «Βρισκόμαστε στην αρχή μίας αλλαγής τάσης, καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν στην αγορά πιστώσεων. Οι πελάτες μας αγοράζουν κρατικά ομόλογα καθώς και εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης», αναφέρει η Carolyn Wienberg της BlackRock. 

Aυτό που έχει καθοδηγήσει την επιστροφή των επενδυτών είναι η αυξανόμενη προσδοκία τους ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις των κεντρικών τραπεζών πλησιάζουν στο τέλος τους. Μετά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν κάποια αποσυμφόρηση στις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, traders αναμένουν τώρα μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ, εξέλιξη που θα επηρεάσει ανάλογα και την ΕΚΤ. Τον τελευταίο καιρό, έχει σημειωθεί άνοδος στις τιμές των κρατικών ομολόγων, με αποκλιμάκωση των αποδόσεων και αναθέρμανση της τάσης για πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις, όπως τα εταιρικά ομόλογα και οι μετοχές.

Ο δείκτης iBoxx που παρακολουθεί τα εταιρικά ομόλογα του ευρώ έχει αυξηθεί περίπου 4% από τον Οκτώβριο όταν άγγιξε χαμηλό οκταετίας, παρότι εξακολουθεί να καταγράφει πτώση 13% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ωστόσο μετά από ένα δραματικό sell off σε ομόλογα και μετοχές και δεδομένου ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται από τα δυσθεώρητα υψηλά του, διαμορφώνεται ένα σκηνικό ανάκαμψης και στις δύο κατηγορίες ενεργητικού, σύμφωνα με τον Denise Chisholm της Fidelity Investments, o oποίος βλέπει την ανάκαμψη να συνεχίζεται για τους επόμενους έξι μήνες. 

Οι υψηλότερες αποδόσεις αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης, καθώς αυξήθηκαν σημαντικά όταν οι αγορές σταθερού εισοδήματος κατέρρευσαν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορούν να βρουν εύκολα αποδόσεις της τάξης του 4% ή και ακόμη υψηλότερες από τα ομόλογα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα που εκδίδονται από επιχειρήσεις με υψηλή επενδυτική διαβάθμιση συγκριτικά με το χαμηλότερο από 1% στις αρχές του έτους. «Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό μπορεί κάποιος να έχει μία αξιοπρεπή πραγματική απόδοση αγοράζοντας όχι μόνο κρατικά ομόλογα αλλά και εταιρικό χρέος», υπογραμμίζει ο Seamus Mac Gorain της JPMorgan Asset Management.

Πρόσφατα, στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs ενημέρωσαν τους πελάτες τους ότι πολλά ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα διάρκειας ενός έως πέντε ετών είναι αυτή τη στιγμή «πολύ ελκυστικά». Υποστηρίζουν ότι είναι πιο ελκυστικά από τα αντίστοιχα αμερικανικά με πολλούς επενδυτές να εμφανίζονται τώρα ιδιαίτερα απαισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η προοπτική συγκράτησης των τιμών ενέργειας εάν οι καιρικές συνθήκες αποδειχθούν τελικά ηπιότερες του σύνηθους για την εποχή, μία εξέλιξη που θα βοηθήσει την ΕΚΤ στη μάχη κατά του πληθωρισμού και βεβαίως θα λειτουργήσει θετικά και για την εταιρική κερδοφορία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Mike Riddell, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Allianz Global Investors. Ωστόσο, κατά τον Riddell, τα κρατικά ομόλογα αποτελούν καλύτερο στοίχημα από τα εταιρικά ομόλογα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα το 2023

Το παρασκήνιο της εισαγωγής του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο και οι βαλίτσες των τραπεζιτών

Με μέτρο ο δανεισμός από τις αγορές για το Ελληνικό Δημόσιο και το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News