Business & Finance Δευτέρα 28/11/2022, 19:38
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ λόγω Κίνας

Ομόλογα: Σε άνοδο οι αποδόσεις του ευρώ λόγω Κίνας

Ανοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ από τη στιγμή που οι βίαιες διαδηλώσεις στην Κίνα, φαινόμενο σπάνιο, κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό επισκιάζουν τις προοπτικές για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και τον πληθωρισμό.

«Η κατάσταση αυτή προδιαγράφεται αρνητική για την ανάπτυξη της οικονομίας και εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η αγορά ανησυχεί περισσότερο για τον αντίκτυπο που έχουν οι διαδηλώσεις αυτές στον πληθωρισμό παρά στην ανάπτυξη», αναφέρει ο Ντάνιελ Λενζτ, στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, επικαλούμενος τον κίνδυνο οι αλυσίδες προσφοράς να επηρεαστούν αρνητικά σε περίπωση που η Κίνα εισάγει πιο αυστηρά lockdowns για να συγκρατήσει την εξάπλωση του Covid-19. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 1,99%, αφού ενισχύθηκε ήδη 12 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση τ ης Παρασκευής. Στη διετία, η απόδοση παρέμεινε σταθερή στο 2,18%. 

Οι σημερινές δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν άλλαξαν τις προσδοκίες της αγοράς για επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ΕΚΤ κρατά ανοικτές όλες τις επιλογές της ως προς το μέγεθος και τον αριθμό των μελλοντικών επιτοκιακών αυξήσεων, λέγοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα μακροοικονομικά στοιχεία. 

Στο μεταξύ, η αντιστροφή της καμπύλης των γερμανικών κρατικών ομολόγων καλά κρατεί, καθώς παραμένει η πιο έντονη από το 1992. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των διετών και των 10ετών κυμαίνεται στις -19 μονάδες βάσης και αποτελεί σημάδι επικείμενης ύφεσης.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης στο 3,92%, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να διευρύνεται στις 193 μονάδες βάσης. «Στο σημερινό περιβάλλον, το σημείο ισορροπίας για το spread των ιταλικών/γερμανικών βρίσκεται στις 200 μονάδες βάσης», αναφέρει αναλυτής της DZ Bank. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,20% με το spread στις 223 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,26%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 32 εκατ. ευρώ.

 

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News