Business & Finance Τετάρτη 16/11/2022, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Κάτω από το φράγμα του 4% η απόδοση του ιταλικού 10ετούς – Χαμηλό διμήνου

Ομόλογα: Κάτω από το φράγμα του 4% η απόδοση του ιταλικού 10ετούς – Χαμηλό διμήνου

Σε χαμηλό διμήνου υποχώρησε στη σημερινή συνεδρίαση η απόδοση των ιταλικών 10ετών με το δυναμικό ράλι των τιμών των κρατικών ομολόγων του ευρώ να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διεθνώς έχουν σημειώσει απότομη πτώση τις τελευταίες ημέρες, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν λιγότερο του αναμενομένου τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία έχουν αναθερμάνει τις ελπίδες ότι η Fed και η ΕΚΤ θα επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων ή ακόμη και να σταματήσουν τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις. 

Οι επενδυτές απορρόφησαν επίσης τα αμερικανικά στοιχεία που έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου τον Οκτώβριο, ενώ τα στοιχεία στη Βρετανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό 41 ετών τον προηγούμενο μήνα. 

Στην Ευρωζώνη, οι επενδυτές αρχίζουν να εστιάζουν στην προοπτική τερματισμού του κύκλου αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ακόμη και σε μία αλλαγή πλεύσης που ενδεχομένως να σημειωθεί το επόμενο έτος, όπως επισημαίνουν κάποιοι αναλυτές. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το φράγμα του 4%, στο 3,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Σεπτεμβρίου. Βεβαίως, αναλυτές εφιστούν την προσοχή ότι η αγορά προσπέρασε με αρκετή ευκολία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία που διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 11,1% στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981.  

Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε σε νέο χαμηλό τεσσάρων μηνών στις 187 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση, αν και σε μικρότερο βαθμό, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 72 εκατ.ευρώ. Η απόδοση του 10ετους διαμορφώθηκε στο 4,23%, με το spread στις 226 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία υποχώρησε περισσότερο στο 3,39%. 

Στον «πυρήνα» η απόδοση του γερμανικού 10ετούς επέστρεψε κάτω από το 2% στο 1,99%, ενώ του διετούς στο 2,10% με πτώση πέντε μονάδων βάσης. Να σημειωθεί ότι το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία άρχισε το έτος στο -0,18% για να εκτιναχθεί στο υψηλό 11 ετών του 2,53% τον Οκτώβριο. 
   
«Έχουν αρχίσει πληθώρα συζητήσεων ως προς τον χρόνο και το επίπεδο του σημείου καμπής για τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος. Πάντως, ακόμη και η προοπτική αυτή έχει κάνει αρκετούς επενδυτές να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους και να κάνουν μεγαλύτερο άνοιγμα στην τάση ανάληψης ρίσκου», αναφέρει ο Christoph Rieger της Commerzbank. 

Ωστόσο, οι κίνδυνοι ως προς την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης είναι αυξητικοί, καθώς η οικονομία οδεύει προς ύφεση, όπως έδειξε η έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΚΤ, που σημαίνει ότι η όποια μείωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας θα γίνει σταδιακά προκειμένου οι αγορές να παραμείνουν ήρεμες, όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.  
  

moneyreview.gr 
    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News