Business & Finance Τρίτη 15/11/2022, 19:48
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε ρυθμό πτώσης οι αποδόσεις – Μεγάλη «ανάσα» από τις κεντρικές τράπεζες

Ομόλογα: Σε ρυθμό πτώσης οι αποδόσεις – Μεγάλη «ανάσα» από τις κεντρικές τράπεζες

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι συναλλασσόμενοι «ζυγίζουν» τα σχόλια των αξιωματούχων της Φέντεραλ Ριζέρβ και της ΕΚΤ για το μελλοντικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. «Ανάσα» έδωσαν και τα σημερινά στοιχεία για τις τιμές παραγωγού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, που προσέφεραν νέες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να έχει ήδη κορυφωθεί, ειδικά μετά τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας για τον πληθωρισμό. 

«Τα νέα στοιχεία προσφέρουν περαιτέρω ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί», αναφέρει ο John Leiper, επικεφαλής επενδύσεων της Titan Asset Management, ο οποίος ωστόσο σημειώνει ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον και ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ είναι απίθανο να κάνει στροφή στη νομισματική πολιτική της το επόμενο διάστημα. 

Αξιωματούχοι της Fed σηματοδότησαν ότι το μέγεθος των επόμενων επιτοκιακών αυξήσεων θα επιβραδυνθεί στις 50 από τις 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης. Αντίστοιχα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει μεν να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το 2%, όμως οι επιτοκιακές αυξήσεις θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτες και με πιο αργό ρυθμό.

«Οι δηλώσεις του Γκαλό ενισχύουν την άποψη ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κατεβάσουν ρυθμό στις επιτοκιακές αυξήσεις στις 50 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο και πιθανόν να κάνουν μία παύση στο πρώτο τρίμηνο του 2023», αναφέρει ο Mohit Kumar, στρατηγικός αναλυτής της Jefferies. Oι αγορές χρήματος προεξοφλούν ήδη ότι οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετους περιορίστηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 2,08%, ενώ στη διετία το κόστος δανεισμού μειώθηκε στο 2,14% με πτώση τριών μονάδων βάσης με το spread μεταξύ διετών και 10ετών, που γύρισε σε αρνητικό έδαφος την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από το 2008, να παραμένει αντιστραμένο στις μείον έξι μονάδες βάσης. Οι οικονομολόγοι θεωρούν την αντιστροφή της καμπύλης ως ένδειξη επικείμενης ύφεσης. 

Η ευρωπεριφέρεια παρουσίασε πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον “πυρήνα”. Η απόδοση της ιταλικής 10ετίας περιορίστηκε 14 μονάδες βάσης στο 4,05% με το spread να υποχωρεί κάτω από τις 200 μονάδες βάσης, παρότι ο στρατηγικός αναλυτής Jussi Hiljanen αναμένει ότι θα υπάρξει ξανά διεύρυνση. «Προβλέπουμε ότι το spread θα διευρυνθεί περαιτέρω όταν αποδυναμωθεί η τάση ανάληψης ρίσκου καθώς η ΕΚΤ άλλαξε τους όρους των δανείων TLTRO (στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης) προκειμένου να ενθαρρύνει τις τράπεζες να τα αποπληρώσουν νωρίτερα, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η ρευστότητα από το σύστημα. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε περαιτέρω στο 4,25% με το spread στις 219 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς αποκλιμακώθηκε στο 3,47%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε ωστόσο τα 19 εκατ.ευρώ. 

 

moneyreview.gr
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News