Business & Finance Παρασκευή 11/11/2022, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Αντιστροφή στην καμπύλη των γερμανικών αποδόσεων – Σημάδι ύφεσης

Ομόλογα: Αντιστροφή στην καμπύλη των γερμανικών αποδόσεων – Σημάδι ύφεσης

Το πιο ξεκάθαρο έως σήμερα σημάδι ότι η Γερμανία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης έστειλε σήμερα η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις σημείωσαν απότομη άνοδο. 

Η επιστροφή του κόστους δανεισμού σε άνοδο λαμβάνει χώρα μία ημέρα μετά τη μεγάλη αποκλιμάκωση της Πέμπτης, όταν ανακοινώθηκαν πολύ καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Οκτώβριο, τα οποία τροφοδότησαν ελπίδες ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να κατεβάσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. 

Στη Γερμανία, τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 11,6% τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990, ενώ ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν απότομη πτώση των καταναλωτικών δαπανών.  
     
Η απόδοση του γερμανικού 10ετους ενισχύθηκε 15 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, γύρω στο 2,15%. Κατά 17 μονάδες βάσης αυξήθηκε και η απόδοση του διετούς, αγγίζοντας το 2,15%, αφού όμως προς στιγμή ξεπέρασε την απόδοση του 10ετούς, σε μία αντιστραφή της καμπύλης των αποδόσεων, σημάδι που συνήθως προοιωνίζεται ύφεση.

«Πρόκεται για μία γενική παραδοχή ότι οδεύουμε προς ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Όλες οι ενδείξεις πλέον είναι προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε η στρατηγική αναλύτρια της StoneX, Fiona Cincotta.

Πιέσεις αναμένεται να δεχθεί η αγορά κρατικού χρέους και από τις νέες ομολογιακές εκδόσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες καθώς οι κυβερνήσεις θα βγουν στις αγορές για να χρηματοδοτήσουν τα τεράστια μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. 

Αντίστοιχη η εικόνα και στην Ιταλία, όπου η απόδοση του 10ετους ενισχύθηκε κατά 20 μονάδες βάσης στο 4,20%, καθώς η Ιταλία είναι μία από τις πλέον υπερχρεωμένες χώρες. Το spread της έναντι του γερμανικού περιορίστηκε ωστόσο στη διάρκεια της συνεδρίασης στις 197,2 μονάδες βάσης, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι οι προοπτικές για τα ιταλικά ομόλογα δεν προδιαγράφονται και τόσο ευνοϊκές καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα σχέδιά της για έναρξη της πώλησης των κρατικών ομολόγων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της από τα προγράμματα ποσοστικής χαλάρωσης.   
 
«Προσπαθούμε να μαντέψουμε πώς θα αντιδράσουν τα ιταλικά κρατικά όταν θα αρχίσει η διαδικασία της ποσοτικής σύσφιγξης», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Radobank, Lyn Graham-Taylor.  

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, οι κινήσεις ήταν πιο συγκρατημένες, με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται στο 4,5% με το spread στις 240 μονάδες βάσης, και του πενταετούς στο 3,66%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα 104 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

 

moneyreview.gr 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News