Business & Finance Τρίτη 8/11/2022, 19:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε αποκλιμάκωση οι περισσότερες αποδόσεις των 10ετών

Ομόλογα: Σε αποκλιμάκωση οι περισσότερες αποδόσεις των 10ετών

Σε διαφορετικές ταχύτητες κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων γερμανικών κρατικών ομολόγων, με το κόστος δανεισμού στη διετία να σημειώνει άνοδο σε αντίθεση με τη 10ετία που κινήθηκε καθοδικά όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στις περισσότερες χώρες του ευρώ. 

Οι αποδόσεις των διετών γερμανικών κρατικών ομολόγων επέστρεψαν σε υψηλό πολλών ετών, με τους επενδυτές να εστιάζουν στη μάχη των κεντρικών τραπεζών κατά του πληθωρισμού, εν αναμονή των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ που θα δώσουν μία πιο σαφή εικόνα ως προς τις μελλοντικές κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, ανέφερε σε τραπεζικό συνέδριο ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό και υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς, που είναι περισσότερο ευαίσθητο στις επιτοκιακές αυξήσεις, ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 2,21%, αφού αρχικά έφθασε έως το 2,25%, το υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2008. Αντίθετα, στη 10ετία η απόδοση περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης στο 2,27%, με αποτέλεσμα το spread μεταξύ 10ετών και πενταετών να περιοριστεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Σεπτεμβρίου. 

Σε αποκλιμάκωση και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο 4,14% με αποκλιμάκωση επτά μονάδων βάσης, καθώς οι επενδυτές ευελπιστούν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα δείξουν κάποια επιβράδυνση τον Οκτώβριο. 

Στην Ολλανδία, τα σημερινά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή έδειξαν αύξηση στο 14,3% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από το 14,5% του Σεπτεμβρίου. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα κορυφώσει τα επιτόκιά της γύρω στο 3% στα τέλη του 2023 συγκριτικά με το 1,5% που βρίσκονται σήμερα. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης που παρακολουθεί τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 2,4% από το 2,1% στις αρχές Νοεμβρίου.

Αμέσως μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ολλανδία, η απόδοση του ολλανδικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,64%, κινούμενη κόντρα στο γενικότερο ρεύμα των μακροπρόθεσμων αποδόσεων, ενώ στην Ιταλία το κόστος δανεισμού στη 10ετία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,5%.

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 4,67% με το spread στις 241 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία υποχώρησε στο 3,88%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 42 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News