Business & Finance Παρασκευή 4/11/2022, 19:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Με άνοδο 20 μονάδων βάσης η απόδοση των γερμανικών 10ετών την εβδομάδα

Ομόλογα: Με άνοδο 20 μονάδων βάσης η απόδοση των γερμανικών 10ετών την εβδομάδα

Ανοδικά αντέδρασαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στα νέα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ για την αγορά απασχόλησης και τα οποία έδειξαν ότι εξακολουθεί να είναι ισχυρή παρότι ο ρυθμός αύξησης των νέων εργασίας κατέβασε ταχύτητα και αυξήθηκε η ανεργία. Τα στοιχεία εξακολουθούν να υποδηλώνουν ότι η Fed θα συνεχίσει τις επιτοκιακές αυξήσεις της, αν και με ελαφρώς μικρότερο ρυθμό, όπως άφησε και η ίδια να εννοηθεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 2,3%, όμως εξακολουθεί να απέχει περισσότερο από 20 μονάδες βάσης από το υψηλό 11ετίας του 2,53%. Αυτή την εβδομάδα ενισχύθηκε 21 μονάδες βάσης, αφού υποχώρησε 35 το αμέσως προηγούμενο πενθήμερο, που σηματοδότησε τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2011. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 2,14%, χωρίς να απέχει και πολύ από το 2,22%, το υψηλό 14 ετών που άγγιξε τον Οκτώβριο. «Περιμένουμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρει ο Sebastiano Chiodino, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Generali Insurance Asset Management. 

Πιέσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ άσκησαν και οι εκ νέου δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να κάνει πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της εάν υπάρξουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός γίνει περισσότερο επίμονος. 

Ωστόσο, ο David Zahn, επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Franklin Templeton, εκτιμά ο κύκλος αύξησης των ομολογιακών αποδόσεων πλησιάζει στο τέλος του. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την περιοχή του 2,5%, χωρίς να αναμένει περαιτέρω μεγάλη αύξηση τους επόμενους μήνες. Προβλέπει δε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα βρεθεί αντιμέτωπη με ήπια ύφεση. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετους ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 4,47%, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου, έχοντας αυξηθεί 30 μονάδες βάσης από τη Δευτέρα. Το spread έναντι των γερμανικών παρέμεινε σταθερό στις 216 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, είχαμε οριακές μόνο μεταβολές, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,67%, ενώ του πενταετούς στο 3,88%. 

 

moneyreview.gr
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News