Business & Finance Πέμπτη 3/11/2022, 19:40
ΑΓΟΡΕΣ

Κρατικά ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων στο «ρυθμό» των κεντρικών τραπεζών

Κρατικά ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων στο «ρυθμό» των κεντρικών τραπεζών

Σε άνοδο επέστρεψαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ από τη στιγμή που η Φέντεραλ Ριζέρβ σηματοδότησε μία πιο παρατεταμένη περίοδο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής με ενδεχόμενο η κορύφωση των επιτοκίων να μεταφερθεί σε πιο υψηλά επίπεδα απ΄αυτά που ανέμενε η αγορά. 

Η Fed άφησε μεν να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει με μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις τις επόμενες συνεδριάσεις, όμως τόνισε ότι ο δρόμος τους σημερινού κύκλου πιο πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής θα είναι ακόμη μακρύς. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους ενισχύθηκε 12 μονάδες βάσης στο 2,26%, αφού αρχικά άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις 24 Οκτωβρίου, μία ανάσα από το 2,3%. «Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές προοπτικές, πιστεύουμε ότι είναι δύσκολο για την αγορά να προεξοφλήσει περισσότερη νομισματική σύσφιγξη από την ΕΚΤ από αυτή που έχει ήδη προεξοφλήσει η αγορά. Αυτό καθιστά τα γερμανικά κρατικά ομόλογα περισσότερο ελκυστικά με τις αποδόσεις τους να είναι μάλλον απίθανο να ξεφύγουν από τα σημερινά στενά πλαίσια διακύμανσης», ανέφερε ο Mohammed Kazmi, στρατηγικός αναλυτής της Union Bancaire Privee. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετους ενισχύθηκε 11 μονάδες βάσης στο 4,17%, ενώ στη διετία άγγιξε νέο υψηλό 15ετίας στο 4,7%. Η Susannah Streeter, αναλύτρια της Hargreaves Lansdown, υποστήριξε ότι «οι πιο επιθετικές κινήσεις της Fed φαίνεται να φθάνουν στο τέλος τους». «Ωστόσο, οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για το πότε ακριβώς θα λάβει χώρα αυτή η πιο ήπια προσέγγιση, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αστάθεια στις αγορές», συμπληρώνει. 

Με άνοδο εννέα μονάδων βάσης αντέδρασαν και οι αποδόσεις των βρετανικών 10ετων στην απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αυξήσει το βασικό επιτόκιό της κατά 75 μονάδες βάσης στο 3%, παρότι ο διοικητής της Άντριου Μπέιλι ανέφερε ότι η αύξηση αυτή δεν αναμένεται να αποτελέσει νόρμα. 
     
Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 4,65% και του πενταετούς στο 3,90%, ενώ στην Ιταλία το κόστος δανεισμού στη 10ετία ενισχύθηκε στο 2,25%. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News