Business & Finance Τρίτη 1/11/2022, 19:44
ΑΓΟΡΕΣ

Κρατικά ομόλογα: Υποχώρηση αποδόσεων με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed

Κρατικά ομόλογα: Υποχώρηση αποδόσεων με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed

Σε φάση αποκλιμάκωσης βρέθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, με τους επενδυτές να εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ, περιμένοντας κάποια ένδειξη για το εάν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους αποκλιμακώθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 2,13%, αφού στην αρχή της συνεδρίασης είχε διολισθήσει ακόμη πιο χαμηλά στο 2,02%. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους διαπραγματεύεται τώρα στα επίπεδα που το είχαμε δει πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε ύψη ρεκόρ που ανακοινώθηκαν χθες για την Ευρωζώνη επισκίασαν τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση, τις οποίες οι αγορές είχαν ερμηνεύσει ως αρκετά ήπιες. 

«Ωστόσο, για να μπορέσει η σημερινή τάση αποκλιμάκωσης να συνεχιστεί σε σταθερή βάση, οι αγορές θα πρέπει να δουν πρώτα εμφανή σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Έως τότε, οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετων θα παραμείνουν προσκολλημένες πάνω από το 2%», ανέφεραν αναλυτές της ING. 

Να σημειωθεί ότι οι αυξανόμενες προσδοκίες που επικρατούν στις αγορές ότι η Fed μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων είναι αυτές που έχουν οδηγήσει την απόδοση του γερμανικού 10ετούς στο σημερινό επίπεδο από το υψηλό 11ετίας, του 2,53%, που άγγιξε στις 21 Οκτωβρίου. 

Στο ίδιο μοτίβο και η απόδοση του αμερικανικού 10ετους, η οποία έχει αποκλιμακωθεί από το υψηλό 15ετίας, του 4,338%, χαμηλότερα από το 4% σήμερα. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετους περιορίστηκε στο 4,27% με πτώση 5,5 μονάδων βάσης, αφού αρχικά είχε διολισθήσει έως το 4,13% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 211 μονάδες βάσης. 

Αντίστοιχο το κλίμα και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετους στο 4,57% και το spread στις 246 μονάδες βάσης. Το κόστος δανεισμού στην ελληνική πενταετία περιορίστηκε στο 3,82%, ενώ ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 40 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ.ευρώ να γίνονται στη 10ετία. 

 

moneyreview.gr

  
   

  
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News