Business & Finance Τετάρτη 26/10/2022, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ – Οριακές μεταβολές στις αποδόσεις

Ομόλογα: Με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ – Οριακές μεταβολές στις αποδόσεις

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ παρέμειναν σε γενικές γραμμές σταθερές, με οριακές μόνο μεταβολές.  

Η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009. Οι χρηματαγορές έχουν προεξοφλήσει την αύξηση αυτή, ενώ περιμένουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα κορυφωθεί στο 2,5% στα μέσα του 2023. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς, που θεωρείται περισσότερο ευαίσθητο στις επιτοκιακές αυξήσεις, ενισχύθηκε μία μονάδα βάσης, στο 1,96%. Στη 10ετία, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,13%, υποχωρώντας επιπλέον τρεις μονάδες βάσης, μετά την αποκλιμάκωση των 17 μονάδων βάσης της Τρίτης. 

«Πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, καθότι η Ευρώπη είναι καθαρός εισαγωγός ενέργειας, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και πολύ εξαρτημένη από το φυσικό αέριο. Η κατάσταση αυτή καθιστά ιδιαίτερα δύσκολες τις περαιτέρω αποφάσεις της ΕΚΤ, η οποία ωστόσο δεν έχει και πολλές επιλογές πέρα των επιτοκιακών αυξήσεων για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό», αναφέρει ο Lale Akoner, στρατηγικός αναλυτής της BNY Mellon Investment Management.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση της ιταλικής 10ετίας περιορίστηκε ελαφρώς στο 4,34% από το 4,46% που είχε φθάσει στην αρχή της συνεδρίασης. Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, επανέλαβε χθες ότι η κυβέρνησή της θα σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε. με αναλυτές της Commerzbank να εκτιμούν ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να «παίζει το καλό παιδί» ούτως ώστε να μην τρομάξει τις αγορές και να συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκαν σήμερα στις 221 μονάδες βάσης, αφού είχαν ξεπεράσει τις 260 στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 52 εκατ.ευρώ σε μία ήπια συνεδρίαση με μικρές μεταβολές. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 4,62% με το spread στις 255 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,92%. 

Αντίθετα, στη Βρετανία ασκήθηκαν σήμερα κάποιες περιορισμένες πιέσεις στις αποδόσεις από τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση του δημοσιονομικού προγράμματος μετατίθεται για τις 17 Νοεμβρίου από τα τέλη Οκτωβρίου. Η απόδοση του 10ετούς βρετανικού ενισχύθηκε περίπου πέντε μονάδες βάσης, στο 3,67%.  
  
 
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News