Business & Finance Τετάρτη 2/11/2022, 19:20
ΑΓΟΡΕΣ

Kρατικά ομόλογα: «Άπνοια» και οριακές μεταβολές λίγο πριν από τη Fed

Kρατικά ομόλογα: «Άπνοια» και οριακές μεταβολές λίγο πριν από τη Fed

Οριακές μεταβολές επικράτησαν στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, εν αναμονή του ανακοινωθέντος από τη συνεδρίαση της Fed, παρότι τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ώθησαν προς στιγμή τις αποδόσεις σε άνοδο, μετριάζοντας τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα σηματοδοτήσει ότι δεν θα αυξήσει υπερβολικά γρήγορα τα επιτόκιά της. 

Τα στοιχεία για το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά για το μήνα Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση στην αγορά απασχόλησης παραμένει ισχυρή, ενώ τα ξεχωριστά στοιχεία για τη δημιουργία νέων θέσεων στον ιδιωτικό τομέα ήταν καλύτερα του αναμενομένου τον Οκτώβριο.

Αναλυτές της UBS αναμένουν ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα κινηθεί σε ένα πλαίσιο διακύμανσης μεταξύ 2,25% και 2,5% έως τα τέλη του έτους, ενώ βλέπουν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να παραμένει γύρω στο 10% τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες, που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα δυσκολευθεί να στείλει την όποια ένδειξη για επιβράδυνση του ρυθμού σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε στο 2,13%, ενώ του διετούς στο 1,96%.

Από πλευράς προσφοράς, η Γερμανία εξέδωσε πράσινο ομόλογο με μέση απόδοση 2,07%, κατά πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη του 1,05% της προηγούμενης τέτοιας έκδοσης, καταφέρνοντας οριακά μόνο να καλύψει τη ζήτηση.

Να σημειωθεί ότι οι εκδόσεις των πράσινων ομολόγων δέχθηκαν πλήγμα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επιτόκια πάγωσαν τις φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις. «Αρκετές πράσινες εκδόσεις παρουσιάζουν φέτος πολύ αρνητικές επιδόσεις», ανέφερε οικονομολόγος της ADM Investors Services. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 4,29% με το spread έναντι του γερμανικού στις 215 μονάδες βάσης.

Αντίστοιχο το κλίμα και στην ελληνική αγορά, όπου ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 16 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων μόνο 8 εκατ. έγιναν στη 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς διατηρήθηκε στο 4,55%, με το spread στις 246 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 3,80%.  

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News