Business & Finance Δευτέρα 7/11/2022, 19:54
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συγκρατημένη άνοδος αποδόσεων εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Συγκρατημένη άνοδος αποδόσεων εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Με άνοδο έκλεισε το κόστος δανεισμού του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι συναλλασσόμενοι περιμένουν εναγωνίως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, εν μέσω προσδοκιών να δείξουν ότι έχει φθάσει σε κορύφωση, δίδοντας τη δυνατότητα στην Φέντεραλ Ριζέρβ να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανή ανοδική έκπληξη στις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αναμονή αύξησης των προσφοράς εξαιτίας των μεγαλύτερων δημόσιων δαπανών για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο των αποδόσεων των γερμανικών κρατικών ομολόγων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Γερμανία θα δαπανήσει 83,3 δισ.ευρώ ήτοι το 42% του φιλόδοξου σχεδίου της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης για την χρηματοδότηση του πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και ενέργειας το 2023, σύμφωνα με προσχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε στο Reuters. 

Tην ίδια στιγμή, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε το Σεπτέμβριο ενισχύοντας την άποψη ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του γερμανικού 10ετους ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 2,319%, αφού στην αρχή της συνεδρίασης παρουσίαζε νευρικότητα.

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ για το μήνα Οκτώβριο ανακοινώνονται την Πέμπτη και τα οποία ενδεχομένως να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed. «Δεν πιστεύω ότι η αγορά θα κινηθεί έντονα εν όψει των στοιχείων της Πέμπτης», ανέφερε ο Massimiliano Maxia, στρατηγικός αναλυτής της Allianz Global Investors.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 8% τον Οκτώβριο από το 8,2% του Σεπτεμβρίου, όμως αυτό στο οποίο θα εστιάσουν είναι ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τα ιδιαίτερα ευμετάβλητα στοιχεία για τις τιμές τροφίμων και ενέργειας. «Η αγορά αναμένει μία επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο και 25 μονάδων βάσης στις αρχές του 2023, όμως οι επενδυτές θα αλλάξουν αμέσως άποψη εάν τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή εκπλήξουν θετικά», αναφέρει ο Maxia. 

Στην Ευρωζώνη, η απόδοση του ιταλικού 10ετους ενισχύθηκε οριακά στο 4,46% με το spread έναντι των γερμανικών να υποχωρεί οριακά στις 214 μονάδες βάσης. 

Άνοδο αποδόσεων είχαμε και στην ελληνική αγορά, στη 10ετία διαμορφώθηκε στο 4,74% και με το spread στις 244 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 3,91%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε μόλις στα 6 εκατ.ευρώ.  
   

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News