Business & Finance Δευτέρα 14/11/2022, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στον ρυθμό των αμερικανικών αποδόσεων η αγορά του ευρώ – Ανθεκτική η περιφέρεια

Ομόλογα: Στον ρυθμό των αμερικανικών αποδόσεων η αγορά του ευρώ – Ανθεκτική η περιφέρεια

Στους ρυθμούς της αμερικανικής αγοράς κρατικών ομολόγων κινήθηκε η αγορά του ευρώ με το κόστος δανεισμού να επιστρέφει σε άνοδο στον απόηχο των σχολίων του αξιωματούχου της Φέντεραλ Ριζέρβ Κρίστοφερ Γουόλερ.   

O Γουόλερ προειδοποίησε την Κυριακή ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα παραμένει δεσμευμένη στις επιτοκιακές αυξήσεις για να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα του αναμενομένου τον Οκτώβριο. 
  
Ο Γουόλερ ανέφερε ότι ο σημερινός κύκλος αύξησης των επιτοκίων απέχει ακόμη πολύ από το τέλος του, σχόλια που ώθησαν σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις στις ΗΠΑ. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετους ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 3,89%, αφού αποκλιμακώθηκε 33 μονάδες βάσης την προηγούμενη εβδομάδα.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους ενισχύθηκε μία μονάδα βάσης, στο 2,15%, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης είχε υποχωρήσει στο 2,09%. Η απόδοση έχει παρουσιάσει απότομη πτώση από το υψηλό 11 ετών που είχε αγγίξει τον Οκτώβριο, καθώς είχαν δημιουργηθεί έντονες προσδοκίες ότι η Fed θα κατέβαζε ταχύτητα στις αυξήσεις των επιτοκίων. 

Στη γερμανική διετία, η απόδοση περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης στο 2,106%, με την καμπύλη ωστόσο των γερμανικών κρατικων ομολόγων να φλερτάρει με την αντιστροφή, τάση που η απόδοση των βραχυπρόθεσμων ξεπερνά την αντίστοιχη των μακροπρόθεσμων και η οποία προοιωνίζεται συνήθως ύφεση. 

Στην ευρωπεριφέρεια, επικράτησαν τάσεις αποκλιμάκωσης, με τα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα στις αποφάσεις της ΕΚΤ για το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ποσοτικής σύσφιγξης, που αναμένεται να ξεκινήσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Στην ελληνική αγορά, σημειώθηκε μεγάλη αποκλιμάκωση με αξιοπρέπεια όγκου, καθώς στην ΗΔΑΤ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 142 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 36 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 4,32%, με το spread στις 222 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς στο 3,54%. 

Μικρότερη η μείωση των αποδόσεων στην ιταλική αγορά, στη 10ετία διαμορφώθηκε στο 4,18% με πτώση δύο μονάδων βάσης και με το spread στις 202 μονάδες βάσης. Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα spreads παραμένουν συγκρατημένα ανάμεσα στον πυρήνα και στην ευρωπεριφέρεια, γεγονός που καταδεικνύει πως οι αγορές θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα είναι πάντα παρούσα σε περίπτωση υπερβολικής διεύρυνσης των spreads. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News