ΑΓΟΡΕΣ

Morgan Stanley: Μόλις 3% τα περιθώρια ανόδου για την Ευρώπη το 2023

Morgan Stanley: Μόλις 3% τα περιθώρια ανόδου για την Ευρώπη το 2023

Μόλις στο 3% υπολογίζει τα περιθώρια ανόδου των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων για το 2023 η Morgan Stanley, καθώς περιμένει μείωση των εταιρικών κερδών κατά 10%, που ωστόσο θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των PEs.

Ειδικότερα, το κεντρικό σενάριο της Morgan Stanley θέτει την τιμή-στόχο για τον δείκτη MSCI Europe στις 1.790 μονάδες, δηλαδή σε επίπεδα περίπου 3% υψηλότερα των σημερινών.

Morgan Stanley: Μόλις 3% τα περιθώρια ανόδου για την Ευρώπη το 2023-1

Αυτό που είναι ενθαρρυντικό, σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, είναι ότι για πρώτη φορά από το 2021, τείνουν περισσότερο προς το θετικό σενάριο (bull case) παρά για το αρνητικό σενάριο (bear case) για τους επόμενους 12 μήνες. Σημειώνεται ότι η τιμή-στόχος για τον MSCI Europe στο bull case τίθεται στις 2.060 μονάδες και προβλέπει περιθώρια ανόδου 18,4%, ενώ στο bear case διαμορφώνεται στις 1.485 μονάδες, προβλέποντας περιθώρια πτώσης 14,7%.

Η Morgan Stanley διαπιστώνει ότι η ανθεκτικότητα των κερδών ανά μετοχή των ευρωπαϊκών εταιρειών αρχίζει να «σπάει», καθώς η οικονομία βυθίζεται σε μια ήπια ύφεση. Η ασθενέστερη καταναλωτική ζήτηση, σε συνδυασμό με τα σχετικά υψηλά αποθέματα «ροκανίζουν» την τιμολογιακή ισχύ των εταιρειών ακριβώς τη στιγμή που αυτές νιώθουν τις επιπτώσεις από το αυξημένο κόστος. Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα εταιρικά κέρδη θα μειωθούν κατά 10% το 2023 και στη συνέχεια θα ανακάμψουν κατά 6% το 2024.

Οι αποδόσεις του 2023 θα κριθούν από την ισορροπία ανάμεσα στη μείωση του πληθωρισμού και την πτώση των εταιρικών κερδών, με τη Morgan Stanley να θεωρεί ότι τα κρίσιμα ερωτήματα της χρονιάς θα είναι:

–          Πόσο θα ανακάμψουν τα PEs καθώς ο πληθωρισμός θα αρχίσει να επιβαρύνει, η νομισματική σύσφιγξη θα μετριάζεται και οι αποδόσεις των ομολόγων θα κινούνται ελαφρώς χαμηλότερα.

–          Πόσο σοβαρή θα είναι η ύφεση των εταιρικών κερδών.

Πάντως, ο οίκος τοποθετεί το PE του MSCI Europe σε ορίζοντα 12 μηνών στο 13,3, δηλαδή στον μέσο όρο από το 1987.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Morgan Stanley θεωρεί ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αρχίσουν οι επενδυτές μία ουσιαστική στροφή σε πιο κυκλικές επιλογές, παρότι πιστεύει ότι οι κυκλικές μετοχές θα υπερ-αποδώσουν έναντι των αμυντικών τους επόμενους 12 μήνες. Πρακτικά, οι αναλυτές περιμένουν και άλλες απογοητεύσεις, τόσο στο μακροοικονομικό μέτωπο όσο και από τα εταιρικά αποτελέσματα. «Ενώ οι χαμηλές αποτιμήσεις της Ευρώπης θα σηματοδοτούσαν ότι τα κακά νέα έχουν σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί, αυτό δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι η αγορά μπορεί να ανέβει μέσα σε μία περίοδο αρνητικής ειδησεογραφίας», σημειώνουν.

«Εν συντομία, παραμένουμε υπομονετικοί και θα προτιμούσαμε να έχει προχωρήσει κάπως η ύφεση στην οικονομία και τα εταιρικά κέρδη, πριν να κάνουμε μία μεγάλης κλίμακας κυκλική στροφή στα χαρτοφυλάκια», καταλήγουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Η Ελλάδα γλιτώνει την ύφεση όμως η επενδυτική βαθμίδα αργεί

Societe Generale: Κοντά σε σημείο αγορών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Goldman Sachs: Οι αγορές δεν έχουν πιάσει πάτο ακόμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News