BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Η Ελλάδα γλιτώνει την ύφεση όμως η επενδυτική βαθμίδα αργεί

Morgan Stanley: Η Ελλάδα γλιτώνει την ύφεση όμως η επενδυτική βαθμίδα αργεί

«Ο δρόμος προς τον παράδεισο είναι στρωμένος με μεγάλη προσπάθεια», είναι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφουν οι αναλυτές της Morgan Stanley τις προοπτικές της Ελλάδας για το 2023,  καθώς εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα αποφύγει μεν την ύφεση, εμφανίζοντας ανάπτυξη 1,1% το 2023 και 1,9% το 2024, όμως δεν θα μπορέσει να ανακτήσει την επενδυτική κατηγορία πριν από το 2024. 

Η Morgan Stanley περιμένει σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας τον χειμώνα, λόγω του πληθωρισμού-ρεκόρ. Όμως, ο οίκος θεωρεί ότι η χώρα θα μπορέσει να αποφύγει την ύφεση (δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάκαμψης), με τη βοήθεια της κατά στοχευμένης δημοσιονομικής πολιτικής και του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Morgan Stanley: Η Ελλάδα γλιτώνει την ύφεση όμως η επενδυτική βαθμίδα αργεί-1

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, το ΑΕΠ θα κλείσει φέτος με αύξηση 6,2%. O πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει στο 10,2% φέτος και να υποχωρήσει στο 5,1% το 2023 και στο 2,5% το 2024. 

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται στο 2,5% του ΑΕΠ το 2023 και στο 2,2% το 2024, με το πρωτογενές ισοζύγιο να εμφανίζει έλλειμμα 0,3% το 2023 και πλεόνασμα 0,1% το 2024. Το χρέος εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 168,7% του ΑΕΠ το 2023 και στο 166,2% το 2024. 

Οι αναλυτές τονίζουν ότι ένας από τους μεγαλύτερους  κινδύνους για την ελληνική οικονομία εντοπίζεται στον τουρισμό, με δεδομένο ότι ο υψηλός πληθωρισμός πιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και τελικά, επηρεάζει αρνητικά τις τουριστικές ροές. 

Οι επενδύσεις 

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι οι εισροές-ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης θα βοηθήσουν ώστε να κλείσει σε έναν βαθμό το επενδυτικό κενό έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. 

Morgan Stanley: Η Ελλάδα γλιτώνει την ύφεση όμως η επενδυτική βαθμίδα αργεί-2

Το χρέος 

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές του οίκου δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία του ελληνικού χρέους, καθώς το 75% είναι προς τους πιστωτές του επίσημου τομέα, ενώ η μέση σταθμισμένη ωρίμανση διαμορφώνεται στα 20,6 χρόνια εάν συνυπολογιστούν και τα επίσημα δάνεια και στα 9 χρόνια για τα ομόλογα που βρίσκονται σε κυκλοφορία στην αγορά. 

«Ολοι αυτοί οι παράγοντες συνεισφέρουν στο πολύ χαμηλό μέσο επιτόκιο του ελληνικού χρέους, που είναι το χαμηλότερο ανάμεσα σε όλες τις χώρες της περιφέρειας, και με δεδομένη τη δομή του ελληνικού χρέους, πιθανότατα θα παραμείνει περιορισμένο για πολύ καιρό», σημειώνει η  Morgan Stanley. 

Οι εκλογές 

Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2023, όμως η Morgan Stanley δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Πάντως, το κεντρικό σενάριο του οίκου θέλει την κυβέρνηση να εξαντλεί την τετραετία.  
«Με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει το δημοφιλέστερο, κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε κάποια σημαντική αλλαγή της κατεύθυνσης των πολιτικών», σημειώνουν οι αναλυτές. 

Η επενδυτική βαθμίδα 

Η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι ο δρόμος για την ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι πιο μακρύς, παρά την σταδιακή βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης, με τη βοήθεια των ισχυρών θεμελιωδών της οικονομίας και της ορατής προόδου που κάνουν οι τράπεζες στο μέτωπο των κόκκινων δανείων. 

Η πρόσφατη αύξηση της μακροοικονομικής αβεβαιότητας έχει οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης να υιοθετήσουν μία στάση αναμονής στα τελευταία reviews τους, του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. 

Έτσι, με βάση τα τελευταία σχόλια των Fitch, Moody’s, S&P και DBRS, η Morgan Stanley εκτιμά ότι  η ενεργειακή κρίση, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και η πιθανή ανάγκη πρόσθετων δημοσιονομικών δαπανών πιθανώς να καθυστερήσουν την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα τουλάχιστον για το 2024. 

Διαβάστε επίσης: 

DZ Bank: Επιδείνωση προοπτικών στην Ευρωζώνη – Βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα

UBS: Πολύ πάνω από το consensus για την ελληνική οικονομία – Τι λέει για εκλογές, χρέος

BofA: Στο 5,3% ανεβαίνει ο πήχυς του 2022, γλιτώνει την ύφεση η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News