ΑΓΟΡΕΣ

Deutsche Bank: Στο top2 ανάμεσα σε 38 αγορές το ΧΑ τον Οκτώβριο

Deutsche Bank: Στο top2 ανάμεσα σε 38 αγορές το ΧΑ τον Οκτώβριο

Με κέρδη 10,4% για τον Οκτώβριο, το Χρηματιστήριο της Αθήνας βρέθηκε στο top2 των αποδόσεων του μήνα, ανάμεσα στις 38 αγορές που παρακολουθεί η Deutsche Bank.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου, ο Οκτώβριος χαρακτηρίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες γύρω από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, με τις αγορές να παρακολουθούν στενά κάθε ένδειξη που ενισχύει την άποψη ότι τα επιτόκια ενδεχομένως να αυξηθούν λιγότερο, λόγω της επιβράδυνσης των οικονομικών και του κινδύνου της ύφεσης.

Deutsche Bank: Στο top2 ανάμεσα σε 38 αγορές το ΧΑ τον Οκτώβριο-1

Πέραν των εξελίξεων στο μέτωπο των κεντρικών τραπεζών, υπήρξαν επίσης και άλλες σημαντικές μακροοικονομικές εξελίξεις μέσα στον μήνα που βοήθησαν τις αγορές, με την Deutsche Bank να ξεχωρίζει τη συνεχιζόμενη πτώση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να κλείνουν τον μήνα με υποχώρηση -34,7% στα 123 ευρώ ανά MWh, έχοντας πέσει και κάτω από τα 100 ευρώ στα χαμηλά τους.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, διάφοροι παράγοντες οδήγησαν στη μείωση των τιμών, όμως το «κλειδί» ήταν ο ασυνήθιστα θερμός καιρός σε όλη την Ευρώπη, που μειώνει τη ζήτηση για θέρμανση.

Την ίδια στιγμή, ο Οκτώβριος έφερε και τη μείωση της αναταραχής στις αγορές που προκάλεσε η Βρετανία, έπειτα από τη στροφή της κυβέρνησης στο πακέτο μειώσεων φόρων και την έλευση του Ρίσι Σούνακ στην πρωθυπουργία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 8,1% τον Οκτώβριο, χωρίς όμως να ανακτήσει πλήρως το χαμένο έδαφος του Σεπτεμβρίου, όταν σημείωσε τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2020 (-9,2%). Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά +6,4%, αλλά παραμένει χαμηλότερα από τα προ-Σεπτεμβρίου επίπεδα.

Deutsche Bank: Στο top2 ανάμεσα σε 38 αγορές το ΧΑ τον Οκτώβριο-2

Το ΧΑ έκλεισε το τρίτο τρίμηνο με πτώση 1,1%, ενώ έχει σχεδόν εκμηδενίσει τις απώλειές του από τις αρχές του έτους, στο 0,1%.

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Πλησιάζει η στροφή της Fed – Το ράλι θα συνεχιστεί

Societe Generale: Κοντά σε σημείο αγορών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Jefferies: Bullish για Ελλάδα, βλέπει ρηχή ύφεση, λίγο ακριβό το ΧΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News