Business & Finance Δευτέρα 24/10/2022, 11:14
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Στόχος το υψηλό από τα τέλη Αυγούστου

Χρηματιστήριο: Στόχος το υψηλό από τα τέλη Αυγούστου

Διατηρώντας την ανοδική ορμή με την οποία έχει καλύψει σημαντικό χαμένο έδαφος στη διάρκεια του Οκτωβρίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο για το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Μπαίνοντας σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη καθώς την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ συνεδριάζει  για προτελευταία φορά για το 2022, στη Λεωφόρο Αθηνών όπως και στην Ευρώπη επικρατεί ένα θετικό κλίμα.

Η πρωινή εικόνα

Ο Γενικός Δείκτης με την άνοδο της τάξεως του 0,72% έχει ανέβει στη ζώνη των 860 μονάδων (861,18 μονάδες), ένα επίπεδο από το οποίο πέρασε ενδοσυνεδριακά τελευταία φορά στις 31 Αυγούστου.

Ο τζίρος κινείται σε πολύ υποτονικά επίπεδα διαμορφούμενος στα 3 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στο 1 εκατ. μετοχές.

Κέρδη περί του 0,70% παρουσιάζει ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, αγγίζουν το +0,50% αυτά του Mid Cap, ενώ ελαφρώς χαμηλότερα στο +0,43% διαπραγματεύεται ο τραπεζικός δείκτης.

Σε αυτό το πρώιμο στάδιο της συνεδρίασης, έχουν ξεχωρίσει από την υψηλή κεφαλαιοποίηση οι μετοχές των Aegean (+2,56%), ΔΕΗ (+2%), Mytilineos (+2%), Coca Cola (+1,32%), Alpha Bank (+1,31%).

Μοναδική ανορθογραφία η μετοχή της Σαράντης με πτώση 1,22%, οι όποιες μετοχές υποχωρούν δεν παρουσιάζουν άξια λόγου μεταβολή.

Κέρδη και στην Ευρώπη

Ανοδικά κινούνται και τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη. Εξαίρεση αποτελεί το χρηματιστήριο του Λονδίνου καθώς υποχωρεί κατά 0,17%, εξαιτίας όμως του αδιέξοδου στο πολιτικά δρώμενα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύεται κατά 0,77%, πέριξ του 0,65% περιηγούνται τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο.

Η ΕΚΤ

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ θα προχωρήσει με μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, διαμορφώνοντας το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1,50%, από 0,75% επί της παρούσης.

Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών η οποία πλέον είναι συντεταγμένη έχει προκαλέσει στις αγορές και δη στα χρηματιστήρια μεγάλες απώλειες το προηγούμενο διάστημα.

Πλέον οι οικονομίες έχουν μπει σε τροχιά αύξησης του κόστους δανεισμού, το οποίο επηρεάζει και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, αυτό που κυριαρχεί ανά τον κόσμο είναι το ενδεχόμενο ύφεσης, καθώς ο πληθωρισμός ίπταται και η αντιμετώπισή του από τις κεντρικές τράπεζες με την αύξηση των επιτοκίων εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που σιγοβράζει.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News