Business & Finance Παρασκευή 21/10/2022, 11:54
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πτώση και υποχώρηση υπό των 850 μονάδων – Βαριές απώλειες στην Ευρώπη

Χρηματιστήριο: Πτώση και υποχώρηση υπό των 850 μονάδων – Βαριές απώλειες στην Ευρώπη

Πτωτικά κινείται στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών η οποία και ολοκληρώνει την τρέχουσα εβδομάδα. Μια πτώση που έφερε το ελληνικό χρηματιστήριο εκ νέου χαμηλότερα των 850 μονάδων, ένα επίπεδο που είχε καταφέρει να ανακτήσει μετά τα χθεσινά κέρδη. Την ίδια ώρα βαριές απώλειες καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της χθεσινής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, με τη συνδρομή πλέον και της Γερμανίας η οποία υπέκυψε στις πιέσεις των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και της παραίτησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Λιζ Τρας.

Η πρωινή εικόνα

Ο Γενικός Δείκτης με την υποχώρηση περί του 0,70% που καταγράφει έχει πέσει στις 848,78 μονάδες και δείχνει αδυναμία να διατηρηθεί στη ζώνη των 850 μονάδων ή και υψηλότερα. Δύο φορές στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας έκλεισε υψηλότερα του επιπέδου αυτού (851,04 και 854,80 την Τρίτη και χθες Πέμπτη αντίστοιχα). Ο τζίρος έχει διαμορφωθεί στα 8,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στα 2 εκατ. μετοχές.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης αποδυναμώνεται κατά 0,82% και της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης κατά 0,34%. Μεγαλύτερου εύρους οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη της τάξεως του 1,20%.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα υποχωρώντας κατά 2% και ακολουθεί αυτή του ΟΛΠ με πτώση 1,90%, οι δύο εισηγμένες οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες πρωταγωνίστησαν στην επικαιρότητα (ενδιαφέρον για την απόκτηση του 27% των μετοχών του ΤΧΣ από ιταλικό όμιλο για την πρώτη και πρόθεση το ελληνικό Δημόσιο να πουλήσει το μερίδιό του στη δεύτερη).

Διασώζονται οι μετοχές των Σαράντης, ΔΕΗ και Motor Oil (+1,91%, +0,51% και +0,42% αντίστοιχα).

Βαριές απώλειες στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη το αβέβαιο πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία έχει πλήξει λιγότερο το Χρηματιστήριο του Λονδίνου το οποίο και υποχωρεί κατά 0,70%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 αποδυναμώνεται κατά 1,50%, Φρανκφούρτη και Παρίσι διαγράφουν περί του 1,60%, στο -1,65% βρίσκεται το Μιλάνο.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News