Business & Finance Παρασκευή 21/10/2022, 19:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανάσα στις αποδόσεις στις φήμες ότι η Fed θα κατεβάσει ρυθμό στις επιτοκιακές αυξήσεις

Ομόλογα: Ανάσα στις αποδόσεις στις φήμες ότι η Fed θα κατεβάσει ρυθμό στις επιτοκιακές αυξήσεις

Σε νέο υψηλό 11 ετών εκτινάχθηκαν αρχικά οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων για να πάρουν εν συνεχεία μία ανάσα μετά το δημοσίευμα της WSJ ότι η Fed μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό των επιτοκιακών της αυξήσεων.

Νωρίτερα, έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg έκανε λόγο για πιο δυναμικές επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιό της να φθάσει το επίπεδο του 2,5% έως τις αρχές του επόμενου έτους.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει την επόμενη Πέμπτη και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,5%, σε υψηλό 13 ετών. Σε αύξηση των 75 μονάδων βάσης αναμένεται να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα και η Τράπεζα της Αγγλίας. 
  
Ωστόσο, δημοσίευμα της WSJ ανέφερε ότι ενώ η Φέντεραλ Ριζέρβ οδεύει σε μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης τον επόμενο μήνα, ορισμένοι αξιωματούχοι της έχουν σηματοδοτήσει την επιθυμία τους να επιβραδύνουν τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων.  

Αρχικά, το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία έφθασε έως το 2,53% για να κλείσει ελαφρώς χαμηλότερα στο 2,44% εξακολουθώντας να καταγράφει άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης, ενώ σημείωσε άνοδο για 12η διαδοχική εβδομάδα. Σε υψηλό 14 ετών και η απόδοση του διετούς, που έφθασε προς στιγμή το 2,22%.

Στο ίδιο μοτίβο και οι αμερικανικές αποδόσεις – στη 10ετία σημείωσε αρχικά άλμα στο 4,33%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2007, προτού υποχωρήσει στο 4,25%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έκλεισε στο 5,04%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά ανέβηκε έως το 5,11%, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 4,31%. Στη γειτονική Ιταλία, έκλεισε τη συνεδρίαση στο 4,79% με άνοδο 5,5 μονάδων βάσης, με το spread έναντι των γερμανικών στις 233 μονάδες βάσης. 

Εκτός της Ευρωζώνης, η απόδοση του βρετανικού 10ετούς κλιμακώθηκε περίπου 20 μονάδες βάσης στο 4,09%, αν και χαμηλότερα από το 4,63% που βρέθηκε στις αρχές του μηνός, μέσα στην αναταραχή που προκάλεσαν οι πολιτικές της Λιζ Τρας, η οποία υπέβαλε χθες την παραίτησή της.  

moneyreview.gr

 

  
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News