Business & Finance Τετάρτη 12/10/2022, 19:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πάνω από το 5% ξανά η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Πιέσεις από Βρετανία

Ομόλογα: Πάνω από το 5% ξανά η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Πιέσεις από Βρετανία

Aνοδική τάση ακολούθησαν και πάλι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, ακολουθώντας αυτή των βρετανικών από τη στιγμή που ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας έδωσε στα συνταξιοδοτικά ταμεία και σε άλλους επενδυτές περιθώριο τριών ημερών για να διευθετήσουν τα προβλήματά τους προτού αποσύρει τα μέτρα στήριξης. 

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έθεσε σε εφαρμογή έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προκειμένου να συγκρατήσει την ακατάσχετη άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων μετά το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση τον προηγούμενο μήνα. Το πρόγραμμα αυτό λήγει την Παρασκευή και ο διοικητής Άντριου Μπέιλι είπε ότι δεν θα παραταθεί πέραν αυτής της ημερομηνίας, παρότι σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις φέρεται να άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασής του.

Παρότι τα θέματα που επηρεάζουν τη βρετανική αγορά κρατικών ομολόγων είναι εσωτερικής φύσης, οι τιμές βούλιαξαν ξανά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 30ετούς να εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ασκώντας πιέσεις και στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε εννέα μονάδες βάσης, στο 2,39%, στο υηψλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011, ενώ στη διετία έφθασε στο 1,87%.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε περαιτέρω κλείνοντας στο 4,73% αφού όμως στη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε πολύ κοντά στο 4,9%. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς έκλεισε στο 5,01% με το spread στις 268 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού ξέφυγε στο 4,12%. O όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 90 εκατ.ευρώ, εκτων οποίων τα 40 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

O υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, σε δηλώσεις του από την Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι το υπερβολικό χρέος ορισμένων χωρών της Ε.Ε. δυσκολεύουν την προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού, γι΄αυτό και είπε ότι η χώρα του θα ασκήσει πιέσεις στις χώρες αυτές να βάλουν τα δημοσιονομικά τους σε τάξη. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News