Business & Finance Τετάρτη 19/10/2022, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Ανοδικά κινήθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που έδειξαν ότι εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ, παρότι ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από την πρώτη ανάγνωση της Eurostat. 

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 9,9% σε ετήσια βάση από το 10% που είχε εκτιμηθεί αρχικά, γεγονός που εξακολουθεί να τροφοδοτεί το σενάριο για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου. Οι αγορές προβλέπουν ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα αυξηθεί στο 2% έως τα τέλη του έτους και θα κορυφωθεί γύρω στο 3% έως την επόμενη Άνοιξη. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ξεπέρασε και πάλι το φράγμα του 5%, κλείνοντας σήμερα στο 5,04% με το spread στις 275 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού ανέβηκε στο 4,25%. Σε υψηλά επίπεδα, στα 108 εκατ.ευρώ, και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση της 10ετίας ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης στο 4,73%.

Από τον «πυρήνα», το κόστος δανεισμού έφθασε στο 2,34% στη γερμανική 10ετία, αυξανόμενο περίπου επτά μονάδες βάσης, ενώ στα διετή η απόδοση αυξήθηκε περισσότερο κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,066%. 

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων δέχθηκαν πιέσεις από την ανακοίνωση του γερμανικού οργανισμού διαχείρισης δημοσίου χρέους ότι αύξησε την ποσότητα των υπό διαπραγμάτευση τίτλων κατά 54 δισ.ευρώ στην αγορά ρέπο όπου οι επενδυτές ανταλλάσουν ομόλογα με ρευστό για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες που απορρέουν από το υψηλό ενεργειακό κόστος. 

Ο Τζον Ντέι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Newton Investment Management, εκτιμά ότι οι ομολογιακές αποδόσεις θα αυξηθούν περαιτέρω, με κίνδυνο τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων να αναιρούν ένα μεγάλο μέρος των επιτοκιακών αυξήσεων της ΕΚΤ, αναγκάζοντάς την να προχωρήσει σε πιο μεγάλες κινήσεις. 

«Από όλες τις μεγάλες αγορές, εξακολουθώ να ανησυχώ για την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. 
  
   
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News