Business & Finance Δευτέρα 17/10/2022, 19:22
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μεγάλη «ανάσα» από Βρετανία – Σε αποκλιμάκωση οι αποδόσεις

Ομόλογα: Μεγάλη «ανάσα» από Βρετανία – Σε αποκλιμάκωση οι αποδόσεις

Με απότομη πτώση άνοιξαν την εβδομάδα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, μετά τη μεγάλη ανάσα που πήρε η βρετανική αγορά κρατικού χρέους στην είδηση ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ακύρωσε σχεδόν όλα τα μέτρα του “καταστροφικού” μίνι προϋπολογισμού του Σεπτεμβρίου. 

Παρ΄όλα αυτά, οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ δεν απέχουν και πολύ από τα πρόσφατα υψηλά τους άνω των 10 ετών, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να εστιάζουν στους κινδύνους για τον πληθωρισμό και την επικείμενη αυξημένη προσφορά. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε ότι είναι εφικτή η άντληση 32 δισ.στερλινών (36,16 δισ.δολαρίων) ετησίως σε επιπλέον έσοδα από τις φορολογικές αλλαγές, σε μία προσπάθεια να σταθεροποιήσει την αγορά κρατικών ομολόγων. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους αποκλιμακώθηκε 10 μονάδες βάσης στο 2,25% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 3 Οκτωβρίου. Στη Βρετανία, η απόδοση των 10ετών περιορίστηκε κατά 37 μονάδες βάσης, στο 3,9%, ενώ των διετών κινήθηκε στο 3,59% υποχωρώντας περίπου 30 μονάδες βάσης. «Παρ΄όλα αυτά, η αγορά παραμένει νευρική, δεν έχει ακόμη ξεκάθαρη κατεύθυνση καθώς παρακολουθεί τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας, την πορεία του πληθωρισμού και τις κινήσεις της Fed», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ. 

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετους περιορίστηκε 13 μονάδες βάσης στο 4,6% με το spread να υποχωρεί ελαφρώς στις 241 μονάδες βάσης. Η αγορά περιμένει το διορισμό του υπουργού Οικονομικών στην Ιταλία, με τον Τζιανκάρλο Τζιοερτζέτι να αποτελεί τον πιο πιθανό υποψήφιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Μικρές μεταβολές και στην ελληνική αγορά, με την απόδοση του 10ετούς να «τσιμπάει» ελαφρώς στο 4,91% με το spread στις 272 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος δανεισμού στην πενταετία κινήθηκε στο 4,13%. 

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News