Business & Finance Δευτέρα 28/12/2020, 19:52
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλό 10 μηνών οι ευρωαγορές, νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ ο DAX 

Σε υψηλό 10 μηνών οι ευρωαγορές, νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ ο DAX 

Σε υψηλές πτήσεις επιδόθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη της τελευταίας εβδομάδας για το 2020, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών, με το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενδοσυνεδριακά να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Η πολυπόθητη εμπορική συμφωνία για το Brexit, η έναρξη των προγραμμάτων εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η υπογραφή του νομοσχεδίου για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ, συνέθεσαν ένα καμβά με αισιόδοξη προοπτική. 

Η αποτροπή μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. δίχως συμφωνία για το εμπόριο, εφησύχασε τους επενδυτές, μετά από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας κι ενόσω στις διαπραγματεύσεις δεν σημειωνόταν καμία πρόοδος. 

Παράλληλα η άφιξη των πρώτων εμβολίων στις χώρες μέλη της Ε.Ε., σκόρπισε έναν άνεμο αισιοδοξίας, για την πιθανότητα η οικονομική ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο να επιταχυνθεί. 

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η απρόσμενη υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ του νομοσχεδίου που απελευθερώνει συνολικά 2,3 τρισ. δολάρια για την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, καθόσον ακόμη αγωνίζεται να συνέλθει από το σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού, λειτούργησε συνεπικουρικά στη σημερινή θετική αύρα η οποία κατέκλυσε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,66%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών, κλείνοντας μια ανάσα από τις 400 μονάδες, στις 398,58 μονάδες, με τους κυριότερους κλάδους του να μην ακολουθούν ξεκάθαρη κατεύθυνση και τους μη κυκλικούς κλάδους όπως των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των δομικών υλικών να ξεχωρίζουν.

Ο γερμανικός DAX κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης άγγιξε τις 13.818,65 μονάδες, επίπεδο που είναι το υψηλότερο στην ιστορία του, στη συνέχεια όμως χαμήλωσε για να κλείσει στις 13.790,29 μονάδες με κέρδη 1,49% , μια ανάσα από το υψηλότερο ιστορικά κλείσιμό του στις 17 Φεβρουαρίου του 2020 και τις 13.795,24 μονάδες. 

Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας διανομής φαγητού Delivery Hero προπορεύθηκε κλείνοντας με άνοδο 9,12% και επίσης σε ιστορικό υψηλό, μετά την ανακοίνωση ότι θα πουλήσει τη νοτιοκορεάτικη εφαρμογή υπηρεσιών διανομής φαγητών Yogiyo, ως προϋπόθεση για να εξασφαλίσει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, αναφορικά με την εξαγορά της Woowa Brothers της μητρικής της εν λόγω εφαρμογής. 

Στο +1,20 το Παρίσι, το Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,72%, το Λονδίνο παρέμεινε κλειστό εξαιτίας της αργίας της Boxing Day. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News