Business & Finance Δευτέρα 28/12/2020, 15:25
BUSINESS & FINANCE

Σε χαμηλό 6 μηνών το εβλετικό φράγκο

Επιστρέφει η διάθεση για ρίσκο

Σε χαμηλό 6 μηνών το εβλετικό φράγκο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον μηνών υποχωρεί σήμερα το ελβετικό φράγκο, το οποίο κινείται στο επίπεδο του 1,08860 ανά ευρώ.

Οι πιέσεις στο ελβετικό νόμισμα συνιστούν αποτέλεσμα της πρόσφατης εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετα-Brexit εποχή.

Κι αυτό, διότι αρκετοί αναλυτές είχαν στραφεί στο φράγκο ως ασφαλές επενδυτικό «καταφύγιο», προκειμένου να αποφύγουν τις αναταράξεις σε περίπτωση ενός «σκληρού» διαζυγίου.

Ως αποτέλεσμα, μετά την επικράτηση του θετικού σεναρίου και της συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών, οι επενδυτές εγκαταλείπουν την ασφαλή «αγκαλιά» του φράγκο, στρεφόμενοι προς πιο κερδοφόρες τοποθετήσεις.

Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχύεται και έναντι του δολαρίου, καθώς κινείται στο επίπεδο του 1,2237 δολαρίου, κοντά στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 2,5 ετών.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άρρηκτα με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εγκρίνει το πακέτο συμφωνίας Βουλής και Γερουσίας για τη δημοσιονομική στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, μία εξέλιξη η οποία απέτρεψε το εν μέρει «κλείσιμο» του ομοσπονδιακού κράτους.

Αποτέλεσμα ήταν οι επενδυτές να εγκαταλείψουν το δολάριο, το οποίο -όπως και το φράγκο- θεωρείται ασφαλές «καταφύγιο».

Οι παραπάνω εξελίξεις επηρέασαν αρνητικά και την αγορά των αμερικανικών ομολόγων, στην οποία οι επενδυτές προστρέχουν σε περιόδου έντονης μεταβλητότητας και αστάθειας.

Έτσι, μοιραία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 2 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 0,95%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News