Business & Finance Σάββατο 26/12/2020, 20:01
ΑΓΟΡΕΣ

Deals 3,5 τρισ. δολ. εν μέσω πανδημίας

Deals 3,5 τρισ. δολ. εν μέσω πανδημίας

Η παγκόσμια αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων επανήλθε δυναμικά το 2020, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά σχεδόν δεκαετίας και παρά το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στο πρώτο ήμισυ του έτους. Ο μεγαλύτερος όγκος της δραστηριότητας παρατηρήθηκε στο δεύτερο εξάμηνο, μια τάση που αναλυτές και αγορές ευελπισθούν ότι θα συνεχισθεί και την επόμενη χρονιά.

Ο συνολικός όγκος εξαγορών και συγχωνεύσεων ανέρχεται στα 3,5 τρισ. δολάρια από τις αρχές του έτους όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg. Παρά το Comeback, παραμένει σε επίπεδα 6% χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Παρ’ όλα αυτά, η εντυπωσιακή αύξηση της δραστηριότητας από τις αρχές Ιουλίου αντανακλάται στο γεγονός ότι περίπου τα δύο τρίτα των συμφωνιών του έτους ανακοινώθηκαν στο δεύτερο ήμισυ του έτους, έπειτα από την σχεδόν απόλυτη «ακινησία» του πρώτου εξαμήνου, στη διάρκεια του οποίου οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στην αγορά της Βόρειας Αμερικής ήταν μειωμένες περισσότερο από 50%.

Deals 3,5 τρισ. δολ. εν μέσω πανδημίας-1

Πέραν της Βόρειας Αμερικής, η Ευρώπη αποτελεί φωτεινή εξαίρεση, με τις συμφωνίες που αφορούν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να έχουν αυξηθεί περίπου 6% φέτος, στο 1,2 τρισ. δολάρια, με βάση τα στοιχεία του BBG.

«Είχαμε απότομη πτώση της δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά στη συνέχεια ισχυρή ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», αναφέρει ο Μπέρτχολντ Φουρστ, στέλεχος επενδυτικής τραπεζικής για την περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και ΑΦρικής στην Deutsche Bank.

H εικόνα αλλάζει άρδην στο δεύτερο μισό του έτους. Μόνο στη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου ανακοινώθηκαν συμφωνίας αξίας άνω του 1,3 τρισ. δολαρίων, ενώ χαρακτηριστικό του «πυρετού» εξαγορών και συγχωνεύσεων το γεγονός ότι τρεις από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του έτους ανακοινώθηκαν μέσα στις 30 τελευταίες ημέρες.

Deals 3,5 τρισ. δολ. εν μέσω πανδημίας-2

Στα mega-deals συγκαταλέγεται η εξαγορά 39 δισ. δολαρίων της IHS Markit από την S&P Global, καθώς και η συμφωνία ύψους 35 δισ. δολαρίων για εξαγορά της Xilinx από την Αdvanced Micro Devices, καθώς και η συμφωνία της Salesforce.com για την απόκτηση της Slack Technologies, έναντι 27,7 δισ. δολαρίων.

«Επέστρεψε η αισιοδοξία και η σιγουριά», εξηγεί ο Στέφαν Φελντγουαζ, της Goldman Sachs Group. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News