Business & Finance Παρασκευή 25/12/2020, 09:58
BUSINESS & FINANCE

Wall Street: Πού σκοντάφτει το «ράλι του Άι Βασίλη»

Wall Street: Πού σκοντάφτει το «ράλι του Άι Βασίλη»

Η σκιά της πανδημίας, μετά και τον εντοπισμό του μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού στη Βρετανίας, σε συνδυασμό με τις επερχόμενες επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία της Τζόρτζια για την ανάδειξη μελών της Γερουσίας απειλούν να φρενάρουν το χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων ημερών του χρόνου, μια περίοδο που παραδοσιακά αποτελεί μια από τις καλύτερες για τις αγορές μετοχών.

Κατά το επονομαζόμενο «ράλι του ‘Αι Βασίλη», οι μετοχές σημειώνουν ισχυρά κέρδη κατά τις πέντε τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου και τις δύο πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Στη διάρκεια των 74 ετών από το 1945, ο Άι Βασίλης «επισκέφθηκε» 55 φορές τη Wall Street, σύμφωνα με στοιχεία της CFRA Research. Για φέτος, η «εορταστική» περίοδος για τις αμερικανικές μετοχές αρχίζει στις 24 Δεκεμβρίου.

Στη διάρκεια του εορταστικού ράλι, η αξία του S&P 500 ενισχύεται κατά μέσο όρο 1,3%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Stock Trader’s Almanac. Εν γενει, μια χρονιά που κλείνει με χριστουγεννιάτικο ράλι ακολουθείται από ετήσια, κατά μέσο όρο κέρδη 9,7% για τον S&P 500.

Όμως παρά τις δυναμικές επιδόσεις του S&P 500 στη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου και κέρδη περίπου 14% από τις αρχές του έτους, δεν είναι δεδομένο ότι το 2020 θα κλείσει με το παραδοσιακό ράλι του Άι Βασίλη, επισημαίνουν στο Reuters αναλυτές, επενδυτές και παράγοντες της αγοράς.

Οι ανησυχίες εξαιτίας του νέου μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού που εντοπίσθηκε στη Βρετανία και οι ενδείξεις ότι οι οικονομίες ανά τον κόσμο δυσκολεύονται να επιστρέψουν σε τροχιά σταθερής ανάκαμμψης επισκιάζουν τις αμερικανικές μετοχές τις τελευταίες ημέρες, με τον S&P 500 να έχει απομακρυνθεί από το ιστορικό ρεκόρ που είχε σημειώσει στις 17 Δεκεμβρίου, καθώς ορισμένοι επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

«Η αγορά είναι στον αυτόματο πιλότο καθώς οδεύουμε προς τα τέλη του έτους, βραχυπρόθεσμα όμως οι μετοχές είναι ευάλωτες, καθώς πλησιάζουμε στις επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια», επισημαίνει ο Σαμ Στόβαλ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην CFRA Research. Το αποτέλεσμα -ειδικά εάν επικρατήσουν δύο Δημοκρατικοί- θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή αναθεώρησης για τους επενδυτές και το πόσο αισιόδοξοι είναι για τις προοπτικές των μετοχών, εξηγεί ο κ. Στόβαλ.

Εάν επικρατήσουν οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών Ράφαελ Γουάρνοκ και Τζον Όσοφ, τότε η αμερικανική Γερουσία θα διχασθεί 50-50 μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Σε γενικές γραμμές, η προσοχή των αγορών εστιάζεται στο πακέτο μέτων στήριξης που ενέκρινε τη Δευτέρα το Κογκρέσο καθώς και στην κυκλοφορία των εμβολίων, παρά στο πολιτικό ρίσκο, τονίζει ο Κρεγκ Τζόνσον, στρατηγικός αναλυτής στην Piper Sandler.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News