Business & Finance Δευτέρα 18/07/2022, 20:02
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σημαντική άνοδος των αποδόσεων – «Κράτησαν» οι ελληνικές

Ομόλογα: Σημαντική άνοδος των αποδόσεων – «Κράτησαν» οι ελληνικές

Aπότομη άνοδο παρουσίασε το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές υποβαθμίζουν τις προσδοκίες τους για μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη. 

Οι επενδυτές αναμένουν τώρα μία επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης από την Fed και όχι 100 όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί κάποιοι διαμορφωτές πολιτικής. Στο αρνητικό κλίμα στην αγορά κρατικού χρέους οδήγησε και η επιστροφή της τάξης ανάληψης ρίσκου. 

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης στο 1,22%, απομακρυνόμενη ξανά από το χαμηλό επτά εβδομάδων της Παρασκευής. 

Από την ευρωπεριφέρεια, στο στόχαστρο παρέμειναν και σήμερα τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, εν αναμονή της ομιλίας του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στη βουλή την Τετάρτη, σε μία ύστατη προσπάθεια επίτευξης πολιτικής ενότητας.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε 12 μονάδες βάσης, κοντά στο 3,50%, για να «μαζέψει» όμως στο 3,41% με άνοδο πέντε μονάδων βάσης. Το spread έναντι των γερμανικών άνοιξε προς στιγμή στις 230 μονάδες βάσης, σε υψηλό άνω του ενός μηνός, για να επανέλθει στις 219. 

«Η ανησυχία μας έγκειται επίσης στο γεγονός ότι η ανακοίνωση που θα κάνει η ΕΚΤ για το νέο εργαλείο θα είναι υπερβολικά αόριστη ή υπερβολικά περιορισμένη ως προς τα περιθώρια κινήσεων, δείχνοντας ότι δεν είναι έτοιμη ακόμη να σπεύσει να συγκρατήσει την άνοδο της ιταλικής αγοράς», σημειώνει οικονομολόγος της ΑΧΑ Investment Managers.  

Η κίνηση στην ελληνική αγορά παρέμεινε αρκετά συγκρατημένη, με τις αποδόσεις να μην παρουσιάζουν ουσιαστική αλλαγή. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,47% με το spread στις 230 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 2,63%.   
 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News