Business & Finance Πέμπτη 14/07/2022, 19:42
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άλμα των αποδόσεων στην Ιταλία – Φόβοι για νέα πολιτική κρίση

Ομόλογα: Άλμα των αποδόσεων στην Ιταλία – Φόβοι για νέα πολιτική κρίση

Σε ασφυκτικό «κλοιό πιέσεων» βρέθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, με το spread έναντι των γερμανικών να εκτινάσσεται σε υψηλό μηνός, εν μέσω νέας πολιτικής κρίσης, που απειλεί με κατάρρευση την κυβέρνηση συνασπισμού του Μάριο Ντράγκι. 

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ο βασικός εταίρος της κυβέρνησης συνασπισμού, αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδιασία ψήφου εμπιστοσύνης. Αμέσως μετά, ο Ντράγκι κατευθύνθηκε προς το προεδρικό μέγαρο για να συναντήσει τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος και θα κληθεί να αποφασίσει πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε προς στιγμή 24 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 13 Ιουνίου, αγγίζοντας το 3,5%, με το spread στις 222 μονάδες βάσης. 

Η ελληνική αγορά ήταν φυσικό να επηρεαστεί, όμως τελικά κατάφερε να συγκρατήσει τις απώλειες των τιμών και να σταθεροποιηθεί, κλείνοντας τελικά στα ίδια επίπεδα με αυτά της Τετάρτης. Η απόδοση της 10ετίας έκλεισε στο 3,49% αφού όμως ενδοσυνεδριακά ξέφυγε έως στο 3,57%, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 2,58% φθάνοντας προς στιγμή έως το 2,76%. 

Ακόμη πιο συγκρατημένη ήταν η άνοδος των αποδόσεων στον «πυρήνα», όπου το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης.

«Η αγορά κρατικού χρέους του ευρώ στο σύνολό της παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ιταλία, όμως παραμένει συγκρατημένη», αναφέρει ο Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ της Radobank. H ψήφος εμπιστοσύνης λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ιταλία, της οποίας το κόστος δανεισμού έχει εκτιναχθεί στα ύψη καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να συσφίγξει τη νομισματική πολιτική της. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα spreads των ιταλικών θα είχαν διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, εάν δεν ήταν δύσκολο για τους επενδυτές να ρευστοποιήσουν ιταλικούς τίτλους εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα, όπου οι διαμορφωτές πολιτικής αναμένεται να ανακοινώσουν το νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση κρίσεων. 

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόδοση του διετούς γερμανικού διευρύνθηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 0,53%, φθάνοντας μάλιστα προς στιγμή και το 0,63%, καθώς traders στοιχηματίζουν σε μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ, ειδικά μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που έβαλαν στο τραπέζι ακόμη και μία αύξηση της μίας ποσοστιαίας μονάδας από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Παρότι η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει μία αύξηση των 25 μονάδων βάσης, traders έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους στις 50 μονάδες στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: Εν αμφιβόλω η κυβέρνηση Ντράγκι και «άλμα» των ιταλικών αποδόσεων

Νέα κρίση στο ευρώ; Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

    

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News