Business & Finance Παρασκευή 15/07/2022, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε νέο υψηλό μηνός το spread των ιταλικών

Ομόλογα: Σε νέο υψηλό μηνός το spread των ιταλικών

Σε νέο υψηλό μηνός εκτινάχθηκε το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη εβδομάδα οπότε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει την πολιτική ενότητα.

Η Ιταλία ενδεχομένως να χρειαστεί να προβεί σε πρόωρες εκλογές για να ξεπεράσει το πολιτικό αδιέξοδο, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας δεν έκανε χθες το βράδυ δεκτή την παραίτηση Ντράγκι. 

Οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ αποκλιμακώθηκαν μετά την απότομη άνοδο της Πέμπτης, όμως τα ιταλικά παρουσίασαν χειρότερες επιδόσεις έναντι των ανταγωνιστών τους. Η πολιτική αστάθεια λαμβάνει χώρα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Ιταλία, το κόστος δανεισμού της οποίας έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη επιτοκιακή της αύξηση σε διάστημα δεκαετίας.  

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της διαμορφώθηκε σήμερα στο 3,34%, αφού άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου, στο 3,5%, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με το spread να διευρύνεται προς στιγμή στις 229 μονάδες βάσης, σε υψηλό μηνός. Εν συνεχεία, περιορίστηκε στις 222 μονάδες βάσης, παραμένοντας και πάλι αρκετά υψηλότερα από τις 203 μονάδες βάσης της Τετάρτης. 

Ο Πήτερ Μακάλουμ της Mizuho προβλέπει μεγάλη αβεβαιότητα έως την επόμενη Τετάρτη, που σημαίνει ότι οι αποδόσεις και τα spreads θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο, με τους επενδυτές να αποφεύγουν να αγοράσουν ιταλικά κρατικά ομόλογα έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. 

Ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης λαμβάνει χώρα την ώρα που η ΕΚΤ αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομέρειες για το νέο εργαλείο για τη συγκράτηση των αποδόσεων και των spread στην ευρωπεριφέρεια. 

«Η ΕΚΤ θα δυσκολευθεί να κάνει χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου στην Ιταλία, εάν υπάρξει μεγάλη διεύρυνση εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας. Ο όποιος ενθουσιασμός που ενδεχομένως να εκδηλωθεί από την προσμονή του εργαλείου είναι πολύ πιθανόν να αντισταθμιστεί από την πολιτική αβεβαιότητα», αναφέρει ο Ρόχαν Κάνα, στρατηγικός αναλυτής της UBS. 

Εάν υπάρξει θέμα πρόωρων εκλογών, αναλυτές της ING βλέπουν το spread να διευρύνεται στις 260 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, οι αποδόσεις παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα, στη 10ετία αμετάβλητη στο 3,49%, ενώ στην πενταετία «τσίμπησε» στο 2,66%. 

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 1,11%.

 

moneyreview.gr
  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News