Business & Finance Τετάρτη 13/07/2022, 20:11
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ο φόβος του πληθωρισμού έφερε άνοδο στις αποδόσεις

Ομόλογα: Ο φόβος του πληθωρισμού έφερε άνοδο στις αποδόσεις

Ανοδικές πιέσεις στις ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ άσκησαν τα ιδιαίτερα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου στις ΗΠΑ, καθώς ενδυναμώνουν το σενάριο για ακόμη μία μεγάλη επιτοκιακή αύξηση από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση στο τέλος του μηνός.

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο 9,1% τον Ιούνιο, στη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση σε διάρκεια περίπου 41 ετών, επαναφέροντας το σενάριο για επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης. 

«Τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία καθιστούν ακόμη μεγαλύτερο το επιτοκιακό χάσμα ΗΠΑ – Ευρώπης», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ, ο οποίος βλέπει το spread μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών 10ετών να διευρύνεται στις 200 μονάδες βάσης από τις 181 σήμερα. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,17%, ενώ στην ιταλική αγορά, το κόστος δανεισμού στη 10ετία κλιμακώθηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 3,28%. Στην ελληνική αγορά δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή, με τις αποδόσεις στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά της Τρίτης: η απόδοση στη 10ετία κινήθηκε στο 3,43% και στην πενταετία στο 2,53%. 

Ωστόσο, το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών παραμένει στις 206 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι η προσοχή της ευρωπεριφέρειας παραμένει επικεντρωμένη στο νέο εργαλείο της ΕΚΤ, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου.

«Το εργαλείο θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό για να ικανοποιήσει τις αγορές. Εάν οι όροι όμως από τους οποίους συνοδεύεται είναι υπερβολικά επώδυνοι, τότε θα δούμε πολύ έντονη αντίδραση από την αγορά», αναφέρει ο Κρις Άτφιλντ, στρατηγικός αναλυτής της HSBC.   

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News