Business & Finance Τρίτη 12/07/2022, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε διαφορετικές κατευθύνσεις «πυρήνας» και περιφέρεια

Ομόλογα: Σε διαφορετικές κατευθύνσεις «πυρήνας» και περιφέρεια

Σε αντίθετες κατευθύνσεις κινήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κρατικά ομόλογα στον «πυρήνα» και στην περιφέρεια του ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι αγορές «μαζεύουν» τις προσδοκίες τους ως προς τις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ εν μέσω ανησυχιών ότι η ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει την οικονομία της Ευρωζώνης σε ύφεση. 

Η ροή φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω του Nord Stream 1 διεκόπη τη Δευτέρα για λόγους συντήρησης, όμως κυβερνήσεις, αγορές και επιχειρήσεις εκδηλώνουν ανησυχίες ότι η ροή μπορεί να μην ξαναρχίσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία. Ήδη, τα σενάρια περί ύφεσης αποτυπώνονται στα στοιχεία για το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, τα οποία παρουσίασαν τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη επιδείνωση από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. 

Οι ανησυχίες αυτές έχουν ωθήσει κάποιους αναλυτές να προβλέψουν ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις του 2022 θα σταματήσουν απότομα το 2023, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά. Μάλιστα, η Nomura εκτιμά ότι οι Φέντεραλ Ριζέρβ, ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας θα αναγκαστούν να μειώσουν τα επιτόκια το 2023. 
   
Οι ανησυχίες για ύφεση κράτησαν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 1,094%, κοντά σε χαμηλό ενάμισι μηνός, με πτώση 13 μονάδων βάσης. «Βλέπουμε να υπάρχουν κάποια περιθώρια για περαιτέρω αποκλιμάκωση των γερμανικών αποδόσεων», αναφέρει ο Mohammed Kazmi, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Union Bancaire Privée.

Ωστόσο, το κλίμα δεν ήταν το ίδιο και στην ευρωπεριφέρεια, καθώς υπερίσχυσαν οι ανησυχίες αναφορικά με το νέο εργαλείο της ΕΚΤ για να αντιμετωπιστεί ο κατακερματισμός των αγορών κρατικών ομολόγων. Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μοντελοποιήσει το εργαλείο της ώστε να στοχεύει σε συγκεκριμένες χώρες, όπως η Ιταλία και στις υπόλοιπες υπερχρεωμένες της ευρωπεριφέρειας. Ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να βασίζεται στο πρόγραμμα ΟΜΤ που είχε παρουσιάσει η ΕΚΤ στη διάρκεια της κρίσης χρέους, το οποίο επιτρέπει απεριόριστες αγορές ομολόγων από χώρες που ζητούν πακέτο διάσωσης απο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. 

Οι ανησυχίες αυτές άσκησαν πιέσεις στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς, το οποίο διαμορφώθηκε στο 3,45%, ενώ του πενταετούς στο 2,54%. Αντίστοιχα, το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών διευρύνθηκε στις 208 μονάδες βάσης. 

«Σαφώς και οι δηλώσεις Νάγκελ δεν βοηθούν, όμως πιστεύω ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια καινούργια είδηση σχετικά με το εργαλείο. Εάν οι αγορές απογοητευθούν, θα δούμε πολύ μεγαλύτερη διεύρυνση των spreads στην ευρωπεριφέρεια, καθώς οι αγορές θα τεστάρουν την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ», αναφέρουν αναλυτές της UBS. 
   
Aπό πλευράς προσφοράς, η Ε.Ε. άντλησε 8 δισ.ευρώ από την έκδοση νέου επταετούς και από το εκ νέου άνοιγμα του 20ετούς ομολόγου της για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους. 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι μπορεί να πάει στραβά: Τα 4 σενάρια της UBS για ύφεση στην Ευρώπη

    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News