Business & Finance Παρασκευή 8/07/2022, 19:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η επανέκδοση του 10ετούς εκτόξευσε τις ελληνικές αποδόσεις

Ομόλογα: Η επανέκδοση του 10ετούς εκτόξευσε τις ελληνικές αποδόσεις

Aκολουθώντας την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το κόστος δανεισμού του ευρώ ενισχύθηκε, όμως η όποια κλιμάκωση ήταν συγκρατημένη, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ για το μήνα Ιούνιο απομάκρυναν τις ανησυχίες για ύφεση και επανέφεραν στο προσκήνιο τις πληθωριστικές πιέσεις. 

Τον προηγούμενο μήνα δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ 372.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, τη στιγμή που οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μόλις 268.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Στην αρχή της συνεδρίασης, οι αποδόσεις του ευρώ παρουσίαζαν πτώση, όμως γύρισαν σε άνοδο μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την απασχόληση που επανέφεραν στο προσκήνιο την προοπτική της επιτοκιακής αύξησης των 75 μονάδων βάσης στις ΗΠΑ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 1,34%, από τη στιγμή που το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ξεπέρασε και πάλι το 3%. 

Οι αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ σημείωσαν έντονες διακυμάνσεις αυτή την εβδομάδα, με τα οικονομικά στατιστικά και τη λεκτική της ΕΚΤ να μετακυλίουν το ενδιαφέρον μεταξύ πληθωρισμού και ύφεσης. Σύμφωνα με αναλυτή της AFS Group, η εικόνα για την αγορά κρατικών ομολόγων είναι ότι οι αποδόσεις έχουν φθάσει στην κορύφωσή τους, λαμβάνοντας υπόψη την έντονη μεταβλητότητα της αγοράς. 

Στην περιφέρεια, ωστόσο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κινήθηκαν πολύ πιο έντονα από τις υπόλοιπες αγορές, με αφορμή την ανακοίνωση για επανέκδοση του 10ετούς ελληνικού τη Δευτέρα. Η είδηση αυτή ώθησε στα ύψη τις αποδόσεις, όπου στη 10ετία έφθασαν στο 3,72% με το spread να εκτοξεύεται αντίστοιχα στις 238 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στο 2,89%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 82 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

Στην Ιταλία, οι αποδόσεις παρέμειναν στάσιμες με αυτές στη 10ετία στο 3,35% και με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να περιορίζεται ελαφρώς στις 196 μονάδες βάσης. 
    

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΟΔΔΗΧ: Νέα έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Wall Street: Υποχώρηση στο κλείσιμο της εβδομάδας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News