Business & Finance Δευτέρα 11/07/2022, 19:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε ελεύθερη πτώση οι ελληνικές αποδόσεις – Στο 3% στη 10ετία

Ομόλογα: Σε ελεύθερη πτώση οι ελληνικές αποδόσεις – Στο 3% στη 10ετία

Σε απότομη πτώση οδηγήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς ο δείκτης των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών που παρακολουθεί η Ευρωζώνη υποχώρησε κάτω από το 2%, καθώς βαθαίνουν οι ανησυχίες για ύφεση, στον απόηχο των ανησυχιών για πιθανή διακοπή των ροών φυσικού αερίου από την Ρωσία. 

Ο πενταετής δείκτης των πληθωριστικών προσδοκιών άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο, υποχωρώντας κάτω από το στόχο 2% της ΕΚΤ, προοιωνίζοντας αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή. Ο αναλυτής Έρικ Νίλσεν της Unicredit υπογράμμισε την πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση το 2023 και ο πληθωρισμός να υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά του, αρχίζοντας μία πορεία αποκλιμάκωσης που πιθανότατα να είναι και γρήγορη.

Αναλυτές πάντως εξακολουθούν να περιμένουν μία αρκετά επιθετική νομισματική πολιτική έως τα τέλη του έτους, εκφράζοντας μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα για το 2023. 

«Στοιχηματίζω όλα μου τα χρήματα ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τις επιτοκιακές αυξήσεις αρκετά προτού το επιτόκιο καταθέσεων φθάσει στο 2%», ανέφερε ο Νίλσεν. 

Η αποκλιμάκωση ξεκίνησε από την αμερικανική αγορά όπου η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε 12 μονάδες βάσης, στο 2,97%, επιτείνοντας την πτωτική τάση και στην Ευρωζώνη. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε στο 1,23% με πτώση 11 μονάδων βάσης, ενώ στην Ιταλία αποκλιμακώθηκε στο 3,27% κατά 10 μονάδες βάσης, με το spread ωστόσο να παραμένει πάνω από τις 200.

Στην ελληνική αγορά, το κόστος δανεισμού στη 10ετία σημείωσε κάθετη πτώση, αγγίζοντας το 3,06% από το 3,72% στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ στην πενταετία επέστρεψε στο 2,55% από το 2,89%.

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επανέκδοση 10ετούς ομολόγου: Προσφορές 1,93 δισ. ευρώ – Στο 3,67% η απόδοση

ΟΔΔΗΧ: Νέα έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 10ετούς ομολόγου 

 

 
    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News