Business & Finance Τρίτη 5/07/2022, 19:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στροφή στην ασφάλεια – Σε πτώση οι αποδόσεις εν μέσω ανησυχιών για ύφεση

Ομόλογα: Στροφή στην ασφάλεια – Σε πτώση οι αποδόσεις εν μέσω ανησυχιών για ύφεση

Σε πτώση γύρισαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με τους επενδυτές να καταφεύγουν στο ασφαλές ενεργητικό εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας στην Ευρωζώνη. 

Η τάση ανάληψης ρίσκου περιορίστηκε σημαντικά, με τις μετοχές να υποχωρούν και το ευρώ να διολισθαίνει σε χαμηλό δύο δεκαετιών, καθώς η νέα άνοδος των τιμών φυσικού αερίου ενέτεινε τις ανησυχίες για τις αντοχές της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές αναδιπλώνονται στα στοιχήματά τους για τις επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ, ποντάροντας τώρα σε μία αύξηση της τάξης των 25 μονάδων βάσης. 
 
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε επιπλέον 13 μονάδες βάσης, στο 1,21%, με αναλυτές της Commerzbank να αποδίδουν τη μεγάλη καθοδική κίνηση και στην περιορισμένη ρευστότητα της αγοράς. Την περασμένη εβδομάδα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μηνός, στο 1,16%, αφού στα μέσα Ιουνίου είχε εκτιναχθεί στο 1,92%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια άνω των έξι ετών. 

«Εξακολουθούμε να είμαστε θετικοί απέναντι στις τιμές των γερμανικών 10ετών εν μέσω προσδοκιών ότι η ΕΚΤ δεν θα καταστήσει πολύ αυστηρή τη νομισματική πολιτική της μέσα στο νέο περιβάλλον του στασιμοπληθωρισμού», σημειώνει ο Χέταλ Μέτα, οικονομολόγος της Legal and General Investment Management (LGIM).

Αντίστοιχο το κλίμα και στην ευρωπεριφέρεια. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 3,38% με το spread στις 213 μονάδες βάσης, ενώ το κόστος δανεισμού στην πενταετία υποχώρησε στο 2,74%. Αυξημένος στα 197 εκατ.ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. 

Στην ιταλική 10ετία, η απόδοση υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης, στο 3,31%, με το spread έναντι των γερμανικών στις 209 μονάδες βάσης. Από τα μέσα Ιουνίου, ταλαντεύεται μεταξύ 190 και 215 μονάδες βάσης, παρότι η ΕΚΤ δεσμεύθηκε να στηρίξει την ευρωπεριφέρεια. Διευρυμένα κατά έξι μονάδες βάσης ήταν και τα spread των ισπανικών και πορτογαλικών 10ετών. 

Ωστόσο, παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας απέναντι στο νέο εργαλείο που ετοιμάζει η ΕΚΤ για την ευρωπεριφέρεια, αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι η κεντρική τράπεζα θα υλοποιήσει το σχέδιο που ανακοίνωσε στα μέσα Ιουνίου για να αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό των αγορών κρατικών ομολόγων μεταξύ του «πυρήνα» και της περιφέρειας. 
  
 
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News