Business & Finance Τετάρτη 6/07/2022, 19:27
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε χαμηλό πέντε εβδομάδων οι γερμανικές αποδόσεις – Η αστάθεια ωστόσο παραμένει

Ομόλογα: Σε χαμηλό πέντε εβδομάδων οι γερμανικές αποδόσεις – Η αστάθεια ωστόσο παραμένει

Σε χαμηλό πέντε εβδομάδων υποχώρησε το κόστος δανεισμού στη Γερμανία, καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών κρατούν τους επενδυτές σταθερά στην ασφάλεια του κρατικού χρέους. 

Η απόδοση του διετούς γερμανικού περιορίστηκε 5,5 μονάδες βάσης στο 0,37%, αγγίζοντας χαμηλό άνω του ενός μηνός, στο 0,26%. Από τις αρχές του μηνός έως σήμερα, έχει αποκλιμακωθεί περίπου 30 μονάδες βάσης, ενώ στη 10ετία περισσότερο από 18 μονάδες βάσης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε περίπου τρεις μονάδες βάσης στο 1,15%, φθάνοντας μάλιστα προς στιγμή και στο 1,07%.

Οι φόβοι ότι η επιθετική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα επιβραδύνει την ανάπτυξη σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αποτελέσει σημείο καμπής για τις αγορές κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, στην αρχή της συνεδρίασης, οι αποδόσεις δέχθηκαν κάποιες ανοδικές πιέσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζει την έντονη μεταβλητότητα της αγοράς.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας προειδοποίησε ότι η σημερινή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση. «Είναι φανερό ότι το αφήγημα αρχίζει να αλλάζει και να μεταφέρεται στην ύφεση, όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να υπαναχωρήσουν από τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, οπότε η έντονη μεταβλητότητα στην αγορά θα συνεχιστεί», αναφέρει ο Pooja Kumra, στρατηγικός αναλυτής της TD Securities. 

Από δύο έως τρεις μονάδες βάσης υποχώρησαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ. Στην ελληνική αγορά, αποκλιμακώνονται αργά αλλά σταθερά, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να περιορίζεται στο 3,28% με το spread στις 216 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 2,73%. 

Πτώση των αποδόσεων καταγράφεται και στην αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων, με αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων που υποδηλώνει ότι επίκειται ύφεση στον ορίζοντα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ωστόσο αντέστρεψε την αρχική της πτώση και ανέβηκε έξι μονάδες βάσης στο 2,86% εν αναμονή της δημοσιοποίησης των πρακτικών της Fed από τη συνεδρίαση της 14ης/15ης Ιουνίου. Πάντως, οι αποδόσεις έχουν αποκλιμακωθεί περισσότερο από 60 μονάδες βάσης από το υψηλά των μέσων Ιουνίου. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Κανείς δεν θέλει να αγοράσει το ευρώ: Πάει για 1 προς 1 με το δολάριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News