Business & Finance Παρασκευή 15/07/2022, 12:12
ΑΓΟΡΕΣ

Ημέρες της κρίσης του 2008 θυμίζει ο χαλκός: Έπεσε κάτω από τα 7.000 δολάρια

Ημέρες της κρίσης του 2008 θυμίζει ο χαλκός: Έπεσε κάτω από τα 7.000 δολάρια

Σε χαμηλό 20 μηνών υποχωρούν οι τιμές του χαλκού, καθώς οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση πλήττουν τις προοπτικές της ζήτησης για το μέταλλο που θεωρείται «βαρόμετρο» για τις οικονομίες.

Ο χαλκός έπεσε έως και 3%, κάτω από τα 7.000 δολάρια ανά τόνο. Οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 35% από το ρεκόρ που σημειώθηκε μόλις πριν από τέσσερις μήνες, όταν οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες σε μία ήδη «σφικτή» αγορά.

Ο χαλκός χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από καλώδια ρεύματος έως ηλεκτρικούς κινητήρες. Τώρα η προσοχή της αγοράς έχει στραφεί στις ανησυχίες για τη ζήτηση καθώς η Κίνα, η οποία ευθύνεται για το ήμισυ της συνολικής κατανάλωσης χαλκού, παλεύει με τις επιπτώσεις των περιορισμών του Covid, ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση.

Οι τιμές του χαλκού έχουν υποχωρήσει 28% φέτος, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2008 και την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Goldman Sachs προέβλεψε αυτή την εβδομάδα ότι ο χαλκός θα πέσει στα 6.700 δολάρια τους επόμενους τρεις μήνες, υποβαθμίζοντας κατά 22% τις σχετικές εκτιμήσεις της.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News