Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 16:26
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υψηλό 11 ετών το πετρέλαιο – Άλμα για αλουμίνιο, νικέλιο

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στις αγορές εμπορευμάτων

Σε υψηλό 11 ετών το πετρέλαιο – Άλμα για αλουμίνιο, νικέλιο

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011, δηλαδή των τελευταίων 11 ετών, σκαρφαλώνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης αλλά και της απόφασης του ΟΠΕΚ να μην αυξήσει σημαντικά την ημερήσια παραγωγή. 

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται κατά 6,7% και ανέρχεται στα 110 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent αυξάνεται κατά 6,6% και εκτινάσσεται στα 112 δολάρια ανά βαρέλι. Μάλιστα, λίγο νωρίτερα είχε φθάσει έως και τα 113 δολάρια. 

Η σύνοδος του ΟΠΕΚ αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή του Απριλίου μόλις κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, προκαλώντας κύμα δυσαρέσκειας τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται τον κίνδυνο ελλείψεων στην αγορά. 

Κι αυτό, μάλιστα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, επηρεάζοντας αυτή τη φορά και τον ενεργειακό τομέα. Μόλις τη Δευτέρα, άλλωστε, ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα που «παγώνει» τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσίας. 

Ας σημειωθεί ότι η Ρωσία εξάγει περίπου 7,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.  

«Δεν θεωρούμε την αύξηση ως ικανοποιητική ανακούφιση» τονίζει η Goldman Sachs, η οποία θεωρεί ότι ο μοναδικός τρόπος για να επέλθει εξισορρόπηση του ισοζυγίου προσφοράς – ζήτησης είναι η κατάρρευση της δεύτερης. 

Από τις αρχές του 2022, τόσο η τιμή του αργού όσο και η τιμή του Brent έχουν αυξηθεί κατά 40%, εν μέσω της αυξημένης ζήτησης από νοικοκυριά και βιομηχανίες, αλλά και της στάσιμης παραγωγής. 

Αναταράξεις στα μέταλλα 

Την ίδια ώρα, οι αναταράξεις στις αγορές εμπορευμάτων επεκτείνονται και στο αλουμίνιο και στο νικέλιο, οι τιμές των οποίων εκτοξεύονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών. 

Κι αυτό, διότι η Ρωσία αποτελεί βασικό προμηθευτή της παγκόσμιας αγοράς, ενόσω τα παγκόσμια αποθέματα βαίνουν διαρκώς μειούμενα. «Μιλάμε για έναν μεγάλο παραγωγό σε μια αγορά που είναι ήδη σφιχτή» τονίζει χαρακτηριστικά ο Geordie Wilkes, αναλυτής της Sucden Financial.  

Συγκεκριμένα, η τιμή του αλουμινίου ενισχύεται κατά 2,8% και η τιμή του νικελίου αυξάνεται κατά 5,6%. Ταυτόχρονα, η τιμή του ψευδάργυρου σημειώνει άνοδο κατά 4%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, CNBC

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί η Ευρώπη να ζήσει χωρίς το ρωσικό αέριο;

Goldman Sachs: Πώς το πετρέλαιο μπορεί να αποφύγει το ράλι

Ο πρώτος κρυπτο-πόλεμος: Δυναμικό comeback για το Bitcoin

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News