Business & Finance Πέμπτη 30/06/2022, 19:33
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων

Ομόλογα: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια περίπου τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησαν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων γερμανικών ομολόγων στη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να παραμένουν στο ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους, εν μέσω ανησυχιών για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Η απόδοση του διετούς γερμανικού υποχώρησε 21 μονάδες βάσης, στο 0,62%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιουνίου. Στη 10ετία το κόστος δανεισμού περιορίστηκε 14 μονάδες βάσης στο 1,367%, συνεχίζοντας την αποκλιμάκωση των 13 μονάδες βάσης της Τετάρτης.

«Ίσως είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων: το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη Γαλλία αυξήθηκε λιγότερο του αναμενομένου τον Ιούνιο, παρότι άγγιξε ιστορικό υψηλό στο 6,5%, η απειλή της ύφεσης και η αποφυγή της τάξης ανάληψης ρίσκου που θα επιδεινώσει το ριψοκίνδυνο ενεργητικό», εκτιμά ο Πήτερ Μακάλουμ, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho. 

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς περιορίστηκε περαιτέρω στο 3,61% με το spread στις 223 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,69%. Ιδιαίτερα αυξημένος, στα 157 εκατ.ευρώ, ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. 

Στη γειτονική Ιταλία, η απόδοση αποκλιμακώθηκε πολύ περισσότερο κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,39% με το spread έναντι των γερμανικών να επιστρέφει πάνω από τις 200 μονάδες βάσης. 

«Το αφήγημα που παίζει στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι ο κίνδυνος μίας γενικευμένης ύφεσης, όμως τα στατιστικά στοιχεία δεν φαίνεται να υποστηρίζουν και πολύ αυτό το σενάριο. Φαίνεται ότι το αφήγημα του πληθωρισμού δίδει τη θέση του σε αυτό της ύφεσης», αναφέρει ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ING. O Μπουβέ ανέφερε ακόμη ότι οι ροές στο τέλος του μηνός αλλά και η επικείμενη ροή από γερμανικά κρατικά ομόλογα τον Ιούλιο θα στηρίξουν την αγορά ομολόγων. 
 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News