Business & Finance Τρίτη 28/06/2022, 19:38
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι δηλώσεις Λαγκάρντ δεν συγκράτησαν τις αποδόσεις

Ομόλογα: Οι δηλώσεις Λαγκάρντ δεν συγκράτησαν τις αποδόσεις

Ανοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με τους επενδυτές να εστιάζουν στον πληθωρισμό, αν και τα spreads μεταξύ «πυρήνα» και περιφέρειας παρέμειναν συγκρατημένα καθώς η ΕΚΤ επανέλαβε μέσω αξιωματούχου της ότι το νέο εργαλείο κατά του κερματισμού των αγορών δεν θα πρέπει να έχει όρια. 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, Πιέρ Βουνς, δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προσφέρει απεριόριστη στήριξη στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν αδικαιολόγηση αύξηση στο κόστος δανεισμού. 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να δράσει αποτελεσματικά στην όποια επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τον πληθωρισμό, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώνονται την Παρασκευή για την Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ θα πρέπει να βρει μία ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη τιθάσσευσης του πληθωρισμού έναντι του κινδύνου ύφεσης.

Αναλυτές εκτιμούν ότι επικρατούν υπερβολικά έντονες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και όχι τόσο για πιθανή ύφεση.  

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης, στο 1,64%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά άγγιξε υψηλό εβδομάδας, στο 1,67%. «Η εβδομάδα αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς θα διαπιστώσουμε εάν οι κεντρικοί τραπεζίτες σκοπεύουν να μετριάσουν τους τόνους τους ως προς τις επιτοκιακές αυξήσεις, εστιάζοντας στους κινδύνους για την ανάπτυξη», είπε ο Άντριου Μούλινερ της Janus Henderson. Mία πρώτη «γεύση» θα δώσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία που ανακοινώνονται αύριο Τετάρτη. 

Αντίστοιχο το κλίμα και στην ευρωπεριφέρεια, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να επιστρέφει στο 3,87% και με το spread στις 223 μονάδες βάσης. Στην πενταετία ενισχύθηκε στο 2,78%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 84 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 14 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 3,67%, με το spread μεταξύ ιταλικού και γερμανικού 10ετούς να συγκρατείται ωστόσο στις 201 μονάδες βάσης. Αναλυτές εκτιμούν ότι το spread θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα έως τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Ιουλίου.  
 

moneyreview.gr 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News