Business & Finance Παρασκευή 24/06/2022, 19:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η πρώτη εβδομαδιαία πτώση στις αποδόσεις από τα μέσα Μαΐου

Ομόλογα: Η πρώτη εβδομαδιαία πτώση στις αποδόσεις από τα μέσα Μαΐου

Την πρώτη εβδομαδιαία πτώση από τα μέσα Μαΐου παρουσίασαν το τελευταίο πενθήμερο οι γερμανικές ομολογιακές αποδόσεις, εν μέσω ανησυχιών για επικείμενη ύφεση, αν και τα στοιχεία του Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούνιο, παρότι έδειξαν επιδείνωση, δεν υποδηλώνουν ότι έρχεται κάτι χειρότερο, στοιχεία που συγκράτησαν εν μέρει την τάση αποκλιμάκωσης. 

Στη διάρκεια της εβδομάδας, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 20 μονάδες βάσης, ενώ του διετούς ακόμη περισσότερο, περίπου 29 μονάδες βάσης. «Ο συνδυασμός των ενδείξεων για επιβράδυνση του κλάδου υπηρεσιών και των ανησυχιών για την προμήθεια ενέργειας εγείρει τον κίνδυνο για στασιμοπληθωρισμό», αναφέρει ο αναλυτής της Danske Bank, Πιτ Κρίστιανσεν.  

Λαμβάνοντας υπόψη το ράλι των τιμών στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ στις τελευταίες συνεδριάσεις, και τα εταιρικά ομόλογα υψηλής διαβάθμισης προσέφεραν τη μεγαλύτερη ημερήσια απόδοση από το Μάρτιο στη συνεδρίαση της Πέμπτης, σύμφωνα με το δείκτη ICE BofA. 

Στη σημερινή συνεδρίαση ωστόσο, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, ενώ αποκλιμακώθηκε αρχικά οκτώ μονάδες βάσης, στο 1,35%, στο χαμηλότερο επίπεδο εβδομάδας, δέχθηκε προς το τέλος κάποιες πιέσεις με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο 1,45%.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης στο 3,54%, αφού όμως υποχώρησε 30 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών διευρύνθηκε επίσης πέντε μονάδες βάσης, στις 210. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε οριακά στο 3,77% με το spread στις 235 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού συγκρατήθηκε στο 2,66%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 94 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Η προσοχή των επενδυτών εστιάστηκε στη στα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα του Ifo στη Γερμανία για το μήνα Ιούνιο, που έδειξαν μεν μεγαλύτερη του αναμενομένου επιδείνωση, όμως δεν προοιωνίζονται ύφεση, παρά την αύξηση των τιμών ενέργειας και την απειλή έλλειψης φυσικού αερίου. 

Αναλυτές θεωρούν επίσης φυσιολογική τη σημερινή ανοδική διόρθωση των αποδόσεων στο τέλος της συνεδρίασης, μετά την απότομη αποκλιμάκωση των προηγούμενων ημερών. 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, ανέφερε ότι το νέο εργαλείο της ΕΚΤ για τη συγκράτηση του κόστους δανεισμού δεν θα στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο αποδόσεων και spreads. Tην ίδια στιγμή, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, υποβάθμισε την προοπτική η ΕΚΤ θα πωλεί ομόλογα για να αντισταθμίσει τις όποιες νέες αγορές που κάνει για να συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων στις πλέον υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ. 
 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News