Business & Finance Πέμπτη 23/06/2022, 19:23
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Συνέχεια αποκλιμάκωσης στις αποδόσεις – Στο 3,69% στην ελληνική 10ετία

Ομόλογα: Συνέχεια αποκλιμάκωσης στις αποδόσεις – Στο 3,69% στην ελληνική 10ετία

Συνεχίστηκε και σήμερα με αμείωτο ρυθμό η αποκλιμάκωση των αποδόσεων του ευρώ, καθώς απογοήτευσαν τους επενδυτές τα νέα στοιχεία για τη μεταποίηση Ιουνίου στην Ευρωζώνη και η απόφαση της Γερμανίας να ενεργοποιήσει το δεύτερο βαθμό κινδύνου στο έκτακτο σχέδιο για την προμήθεια φυσικού αερίου πυροδοτεί φόβους για ύφεση της οικονομίας. 

Εντυπωσιακή η αποκλιμάκωση της απόδοσης των πενταετών γερμανικών, που γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 1998. Περιορίστηκε 28 μονάδες βάσης, στο 1,12%, ενώ στη 10ετία το κόστος δανεισμού υποχώρησε 21 μονάδες βάσης, στο 1,39%, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο εβδομάδων. Η κίνηση αυτή ακολουθεί την αντίστοιχη πτώση των 14 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να οδεύει προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση από τα μέσα Μαίου. 

Ο δείκτης S&P Global για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη υποχώρισε στο 51,9 τον Ιούνιο από το 54,8 του Μαίου, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης, την ώρα που οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι θα διαμορφωνόταν στο 54.

«Τα στοιχεία για τη μεταποίηση ευθύνονται τα μέγιστα για τη νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Πριν από αυτό, είχαμε τις έντονες ανησυχίες για ύφεση, που πυροδοτήθηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Την ίδια στιγμή, υποχωρούν και οι τιμές εμπορευμάτων, γεγονός που δίδει τη δυνατότητα στα ομόλογα να λειτουργήσουν ως ασφαλές καταφύγιο», σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Aντουάν Μπουβέ. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς περιορίστηκε περαιτέρω στο 3,75% με το spread στις 234 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,69%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 6 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

Στην Ιταλία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία περιορίστηκε σε χαμηλό δύο εβδομάδων, στο 3,44%. 

«Παρ΄όλα αυτά εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι δύσκολο για τις αποδόσεις να ακολουθήσουν μία σταθερά καθοδική πορεία όσο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν δείχνουν κορύφωση. Ωστόσο, είναι ένα πρελούδιο για αυτό που πιστεύουμε ότι θα επικρατήσει όσο προχωράμε προς το τέταρτο τρίμηνο, οπότε η οικονομία θα αρχίσει να επιβραδύνεται πιο αισθητά», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Mizuho, Πέτερ Μακάλουμ.
 
 
moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

UBS: Τα τέσσερα σενάρια για τις αγορές το 2022

Mobius: Αν θέλετε να ξέρετε πού πηγαίνουν οι μετοχές, κοιτάξτε το bitcoin

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News