Business & Finance Τρίτη 21/06/2022, 19:29
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Στον ρυθμό της ΕΚΤ οι αποδόσεις – Προσπάθεια σταθεροποίησης

Ομόλογα: Στον ρυθμό της ΕΚΤ οι αποδόσεις – Προσπάθεια σταθεροποίησης

Σε στάση αναμονής βρίσκεται η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, παρακολουθώντας τις κινήσεις της ΕΚΤ και τα επιθετικά σχόλια αξιωματούχων της. 

Τα spreads μεταξύ ευρωπεριφέρειας και «πυρήνα» περιορίστηκαν μετα τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Ευρωκοινοβούλιο το βράδυ της Δευτέρας, όπου και επιβεβαίωσε τη δέσμευση για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός μεταξύ των αγορών κρατικών ομολόγων του ευρώ.

Επίσης, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, ανέφερε σήμερα ότι η άνοδος ρεκόρ των τιμών καταναλωτή έχει πυροδοτήσει μία «ψυχολογία πληθωρισμού», η οποία περιλαμβάνει συμπεριφορές που διαιωνίζουν τον πληθωρισμό. Ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που δικαιολογούν την επιτάχυνση της εξόδου από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 1,77%, όχι και πολύ μακριά από το 1,92%, το υψηλότερο επίπεδο οκτώ ετών που άγγιξε την προηγούμενη Πέμπτη. «Οι κεντρικές τράπεζες συνειδητοποιούν ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη κορυφωθεί, συνεπώς είναι έτοιμες να γίνουν ακόμη πιο επιθετικές. Για το λόγο αυτό αυξάνονται οι αποδόσεις», ανέφερε ο Μοχάμεντ Καζμί, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Union Bancaire Privee. 
  
Ωστόσο, αναλυτές της Unicredit αναμένουν ότι η ρητορική της ΕΚΤ για τα επιτόκια θα παραμείνει επιθετική, συνεπώς βλέπουν την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να φθάνει το 2% τους επόμενους μήνες. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αρχικά υποχώρησε για να επιστρέψει ωστόσο στο 3,8% και να κλείσει τη συνεδρίαση σε αυτό το επίπεδο. Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών άγγιξε τις 195,5 μονάδες βάσης, χαμηλό δύο εβδομάδων, προτού διευρυνθεί και πάλι στις 202 μονάδες βάσης προς το τέλος της συνεδρίασης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 3,92% με το spread στις 216 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 2,97%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 20 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ. έγιναν στη 10ετία. 

Από πλευράς προσφοράς, η Ε.Ε. άντλησε σήμερα 5 δισ.ευρώ από την έκδοση νέου πράσινου ομολόγου 15ετούς διάρκειας με τη ζήτηση να φθάνει τα 32 δισ.ευρώ.   

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Oxford Economics: Η εκδίκηση της περιφέρειας – Ελλάδα ο κερδισμένος του 2022

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News