Business & Finance Τετάρτη 15/06/2022, 20:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μεγάλη ανάσα στις αποδόσεις του ευρώ από την ΕΚΤ – Θα έχει όμως διάρκεια;

Ομόλογα: Μεγάλη ανάσα στις αποδόσεις του ευρώ από την ΕΚΤ – Θα έχει όμως διάρκεια;

Μεγάλη ανάσα έδωσε στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα χρησιμοποιήσει με μεγαλύτερη ευελιξία τις επανεπενδύσεις των ομολόγων του ΡΕΡΡ που λήγουν και θα ετοιμάσει νέο «εργαλείο» για να αποτρέψει την αποσπασματικότητα μεταξύ Βορρά και Νότου. 

«Οι αγορές κρατικού χρέους του ευρώ πήραν αυτό το που ήθελαν να ακούσουν», αναφέρει ο Φρεντερίκ Ντακροζέ, επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών της Pictet Wealth Management. «Η ΕΚΤ έχει πράγματι ένα δυνατό όπλο που προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στις ιταλικές αποδόσεις και spreads. Φυσικά, δεν είναι η στιγμή του “ό,τι είναι εφικτό”, όμως είναι κάτι», εξηγεί ο Κάρλο Φραντσίνι της Banca Ifigest στο Μιλάνο. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε περισσότερο από 40 μονάδες βάσης, κλείνοντας σήμερα στο 4,21% με το spread στις 261 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο 3,13% με μικρότερο όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, στα 76 εκατ.ευρώ. 

Περίπου κατά 50 μονάδες βάσης υποχώρησαν ενδοσυνεδριακά και οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών, διαμορφούμενες κοντά στο 3,88%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Μάρτιο του 2020. Το spread των ιταλικών/γερμανικών 10ετών περιορίστηκε στις 223 μονάδες βάσης από το υψηλό δύο ετών, των 253 μονάδων βάσης, που άγγιξε την Τρίτη. 

Από περίπου 30 μονάδες βάσης υποχώρησαν και οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών 10ετών κρατικών ομολόγων. 

Μόνο αυτό το μήνα, η απόδοση της ιταλικής 10ετίας έκανε άλμα 100 μονάδων βάσης, ενώ και των ελληνικών, ισπανικών και πορτογαλικών ενισχύθηκε από 80 μονάδες βάσης έκαστη, εν μέσω προσδοκιών για μία σειρά επιτοκιακών αυξήσεων και απουσίας πιο συγκεκριμένου πλάνου από την ΕΚΤ για το πως θα συγκρατήσει το αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

«Την προηγούμενη εβδομάδα ακούσαμε μόνο τη μία πλευρά της ιστορίας από την ΕΚΤ, τι θα κάνει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, όχι όμως σχετικά με την αποσπασματικότητα της αγοράς ομολόγων. Προφανώς, αυτό προσπαθεί τώρα να διορθώσει», αναφέρει ο Μάρσελ Αλεξάντροβιτς, οικονομολόγος της Saltmarsh Economics. 

 

Ασαφές το σχέδιο της ΕΚΤ 

 

Αναλυτές του Reuters σημειώνουν ότι η ΕΚΤ παραδέχεται επιτέλους ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το υψηλότερο κόστος δανεισμού για ορισμένες οικονομίες της Ευρωζώνης, όμως θεωρούν ότι η δέσμευση ήρθε με καθυστέρηση και η πρόθεσή της παραμένει ασαφής. «Πρόκειται για ένα κάλεσμα προς τους επενδυτές να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Τη στιγμή που μόλις πριν από μία εβδομάδα, η ΕΚΤ διαμήνυε ότι δεν βλέπει λόγο να κάνει κάποιο συγκεκριμένο βήμα για να σταματήσει τις αποκλίνουσες χρηματοοικονομικές συνθήκες μεταξύ των χωρών μελών. Τώρα, η καθυστερημένη κίνησή της εγείρει δύο ερωτήματα, σύμφωνα με το Reuters: Πρώτον, πόσο γρήγορα θα ετοιμαστεί το νέο εργαλείο και δεύτερον, πόσο αξιόπιστο θα μπορούσε να αποβεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψιν τις διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους της ΕΚΤ ως προς ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στοχευμένο σε συγκεκριμένες χώρες.

Η ΕΚΤ θα χρειαστεί τουλάχιστον να επιβεβαιώσει ότι πράγματι είναι στα σχέδιά της ένα τέτοιο εργαλείο προκειμένου να καθησυχάσει τους επενδυτές. Και στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να κινηθεί άμεσα με δυναμικές αγορές ομολόγων, διαφορετικά η ανάσα στις αγορές κρατικού χρέους του ευρώ θα αποδειχθεί προσωρινή. 

 
moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Λεμέρ για κρατικά ομόλογα: Η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τις σωστές αποφάσεις

Χρηματιστήριο: Κέρδη 1,96% με ανέβασμα στροφών στο τέλος – Στον ρυθμό της ΕΚΤ η σημερινή συνεδρίαση

Η «άμυνα» της ΕΚΤ για τα ομόλογα: Νέος μηχανισμός και επανεπενδύσεις του PEPP

Capital Economics: Η ΕΚΤ αγόρασε χρόνο, δεν έλυσε το πρόβλημα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News