Business & Finance Δευτέρα 20/06/2022, 19:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Κάτω από το 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Πιέσεις στις υπόλοιπες αγορές

Ομόλογα: Κάτω από το 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Πιέσεις στις υπόλοιπες αγορές

Παρά την αρχική προσπάθεια σταθεροποίησης, στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, οι αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ δέχθηκαν ξανά πιέσεις, υπό τον φόβο της πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.  

Οι γερμανικές αποδόσεις σημείωσαν σημαντική άνοδο, καθώς υπερίσχυσαν οι ενδείξεις για πληθωριστικές πιέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και τα επιθετικά σχόλια από κορυφαίους διαμορφωτές πολιτικής που επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες για επιτοκιακές αυξήσεις. 

Σε μιά ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις γενικεύονται ολοένα και περισσότερο, η IG Metall, το πανίσχυρο εργατικό συνδικάτο, ζητά αυξήσεις μισθών μεταξύ 7% και 8%. Επίσης, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι οι μισθολογικές αυξήσεις είναι πολύ πιθανόν να επιταχυνθούν και επιβεβαίωσε τα σχέδια της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια στη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ, απέδωσε το sell off στη γερμανική αγορά κρατικών ομολόγων στο αίτημα της IG Metall για μισθολογικές αυξήσεις αλλά και στα σχόλια της Λαγκάρντ για τους μισθούς.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης, στο 1,73%, ενώ και του διετούς έφθασε στο 1,14% με ανάλογη άνοδο. Σε άνοδο πέντε μονάδων βάσης και η απόδοση του γαλλικού 10ετούς, στο 2,251% με το spread έναντι των γερμανικών να διευρύνεται στις 54,5 μονάδες βάσης. 

Η κίνηση των γερμανικών αποδόσεων προς το τέλος της συνεδρίασης παρέσυρε το κόστος δανεισμού και στην ευρωπεριφέρεια, παρότι η ελληνική αγορά ήταν πιο συγκρατημένη.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το 4%, στο 3,97% με το spread στις 226 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε επίσης κάτω από το 3%, στο 2,96%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 74 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Στην ιταλική αγορά, η απόδοση στη 10ετία ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης, στο 3,76% με το spread ωστόσο να παραμένει συγκρατημένο κάτω από τις 200 μονάδες βάσης. 
 
Από πλευράς προσφοράς, η Ε.Ε. ανέθεσε σε κοινοπρακτικό σχήμα τραπεζών να εκδώσει νέο πράσινο ομόλογο διάρκειας 25 ετών αύριο Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

UBS: Αυτά θα είναι τα 5 χαρακτηριστικά του νέου εργαλείου της ΕΚΤ

Βitcoin: Κέρδισε τη μάχη για τα 20.000 δολάρια – «Εύθραυστη» η αγορά των cryptos

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News