Business & Finance Τετάρτη 22/06/2022, 20:25
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις – Στροφή στο ασφαλές ενεργητικό

Ομόλογα: Σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις – Στροφή στο ασφαλές ενεργητικό

Σε απότομη πτώση γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με τους επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων μετά από αρκετό καιρό, εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας. 

Επίσης, για πρώτη φορά εδώ και καιρό, η αγορά κρατικών ομολόγων δεν ακολούθησε τις ρευστοποιήσεις των αγορών μετοχών. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε 16 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από την 1η Μαρτίου. Βρέθηκε σε χαμηλό εβδομάδας στο 1,59%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε στο 3,6% με πτώση 18 μονάδων βάσης, με το spread έναντι των γερμανικών να υποχωρεί κάτω από τις 200 μονάδες βάσης, αφού στην αρχή της συνεδρίασης είχε διευρυνθεί στις 207,9 μονάδες βάσης. 

Αντίστοιχα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 3,85% με το spread στις 225 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,85%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21 εκατ. ευρώ αφορούσαν στη 10ετία. 

Η προσοχή των επενδυτών είναι όλη στραμμένη στο νέο εργαλείο που προγραμματίζει η ΕΚΤ για να αποτρέψει την αποσπασματικότητα μεταξύ των αγορών κρατικών ομολόγων του ευρώ με αναλυτές να θεωρούν ότι αυτό το εργαλείο θα καταστήσει πιο εύκολο για την κεντρική τράπεζα να συσφίγξει τη νομισματική πολιτική της. 
 
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, ανέφερε ότι το εργαλείο που θα συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στο στόχο της ΕΚΤ για τον έλεγχο του πληθωρισμού. 

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

PIMCO: Ο κίνδυνος ύφεσης κάνει ξανά ελκυστικά τα ομόλογα

Γιατί αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος R&I – Τι σημαίνει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News