Business & Finance Τετάρτη 29/06/2022, 19:25
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε ελεύθερη πτώση οι αποδόσεις μετά τα πιο ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία

Ομόλογα: Σε ελεύθερη πτώση οι αποδόσεις μετά τα πιο ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία

Σε απότομη πτώση γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, με αφορμή τα κατώτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, παρότι η προσοχή όλων είναι στραμμένη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης που ανακοινώνονται την Παρασκευή.  

Ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Rohan Khanna, σχολιάζονας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία που έδειξαν ύφεση στο 8,2% τον Ιούνιο από 8,7% του Μαίου, σημειώνει ότι αυτό μπορεί να είναι το σημείο καμπής, το οποίο ενδεχομένως να καταστήσει λιγότερο επιθετική την προσέγγιση της ΕΚΤ. Ο ίδιος ωστόσο προσθέτει ότι ίσως να είναι πολύ νωρίς για εικασίες πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Παρασκευής για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Και άλλοι οικονομολόγοι έσπευσαν να προειδοποιήσουν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία αποτελούν μεμονωμένο γεγονός και δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως ένδειξη ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν φθάσει στο τέλος τους. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 13 μονάδες βάσης, στο 1,52%, μετά την άνοδο των περίπου 20 μονάδων βάσης στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας, γεγονός που αποτυπώνει την έντονη μεταβλητότητα της αγοράς.

Αντίστοιχα, η απόδοση στην ιταλική 10ετία αποκλιμακώθηκε 17 μονάδες βάσης, στο 3,49% με το spread έναντι των γερμανικών στις 198 μονάδες βάσης. Αναλυτές προβλέπουν ότι το spread θα παραμείνει γύρω στις 200 μονάδες βάσης έως τη συνεδρίαση του Ιουλίου. Οι αγορές θέλουν να δουν πόσο αξιόπιστο είναι το νέο εργαλείο της ΕΚΤ για τη συγκράτηση της ανόδου στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας και άλλων υπερχρεωμένων χωρών της περιφέρειας, προτού εγκαταλείψουν τα σημερινά επίπεδα, σημειωνουν αναλυτές. 

Στην ελληνική 10ετία, η απόδοση περιορίστηκε στο 3,68% με το spread στις 213 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 2,69%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 115 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 61 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Πτώση σημείωσαν και οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών, παρότι ο πληθωρισμός στην Ισπανία έκανε άλμα στο επίπεδο ρεκόρ του 10% τον Ιούνιο. 

 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

ΟΔΔΗΧ: Στο 0,45% η απόδοση των 6μηνων εντόκων γραμματίων

Λαγκάρντ: Απίθανο να επιστρέψουμε σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού

Κρυπτονομίσματα: «Παλεύει» να κρατήσει τα 20.000 δολάρια το Bitcoin

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News