Business & Finance Δευτέρα 20/06/2022, 18:31
ΑΓΟΡΕΣ

Το χρονικό του Solend: Ο λογαριασμός «φάλαινα» και η προειδοποίηση για κατάρρευση του Solana

Το χρονικό του Solend: Ο λογαριασμός «φάλαινα» και η προειδοποίηση για κατάρρευση του Solana

Κάθε μέτρο που έχουν στη διάθεσή τους παίρνουν οι πλατφόρμες της αποκεντρωμένης οικονομίας, ώστε να περιορίσουν τις απώλειές τους από την κατάρρευση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Η Solend, μία πλατφόρμα που χτίστηκε βάσει του blockchain του Solana, προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερού της λογαριασμού, ενός λεγόμενου επενδυτή «φάλαινας», καθώς όπως υποστήριξε θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις κινήσεις της αγοράς. Έκτοτε, οι χρήστες της Solend καταψήφισαν την κίνηση αυτή. 

Σύμφωνα με το CNBC, το Solend είναι μία εφαρμογή αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi), η οποία επιτρέπει στους χρήστες να δανείζονται και να δανείζουν χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν σε μεσάζοντες.

Η Solend δήλωσε ότι ένας μόνο επενδυτής «φάλαινα» κρατά ένα εξαιρετικά μεγάλο μερίδιο, ενδεχομένως θέτοντας το πρωτόκολλο και τους χρήστες σε κίνδυνο. «Στο χείριστο σενάριο, η Solend μπορεί να καταλήξει με μεγάλο χρέος. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει χάος, επιβαρύνοντας το δίκτυο του Solana», δήλωσε η εταιρεία.

Ο λογαριασμός στον οποίο αναφέρεται η πλατφόρμα είχε καταθέσει 5,7 εκατ. κρυπτονομίσματα Solana στην εφαρμογή της Solend, αποτελώντας τουλάχιστον το 95% των καταθέσεων. Επίσης, δανειζόταν 108 εκατ. δολάρια σε stablecoins USDC και Ether.

Εάν η τιμή του Solana υποχωρήσει κάτω από τα 22,30 δολάρια, το 20% της εγγύησης του λογαριασμού στα περίπου 21 εκατ. δολάρια, ενδέχεται να ρευστοποιηθεί, δήλωσε η Solend. Σύμφωνα με στοιχεία του Coindesk, το Solana λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδος βρίσκεται στα 35.87 δολάρια.

Χθες, η Solend ενέκρινε την λήψη έκτακτων μέτρων για τον έλεγχο του λογαριασμού αυτού, που πρόκειται για μία πρωτοφανή κίνηση στον κόσμο του DeFi.

Η Solend δήλωσε ότι το μέτρο αυτό θα της επέτρεπε να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία του λογαριασμού μέσω ενός συγκεκριμένου τύπου συναλλαγών, που θα αποτρέψει ένα πιθανό μπαράζ ρευστοποιήσεων.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Twitter, με ορισμένους να διερωτώνται κατά πόσο η Solend λειτουργεί πράγματι στην αποκεντρωμένη οικονομία. Μία από τις βασικές αρχές της DeFi είναι να απομακρύνεται από τα θεσμικά ιδρύματα, όπως οι τράπεζες.

Ωστόσο, σήμερα, οι χρήστες της Solend κλήθηκαν να ψηφίσουν εκ νέου μία νέα πρόταση που θα ανέτρεπε την προηγούμενη ψήφο. Η συντριπτική πλειοψηφία, της τάξης του 99,8% ψήφισε «ναι».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Βitcoin: Κέρδισε τη μάχη για τα 20.000 δολάρια – «Εύθραυστη» η αγορά των cryptos

Αγωγή για 258 δισ. δολάρια κατά του Έλον Μασκ για το Dogecoin

Γκέιτς για cryptos: Βασίζονται στη θεωρία του «μεγαλύτερου ανόητου»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News